על פני תהום 5 / דן קדר
על ציורו של דן קדר הלקוח מתוך "על פני תהום – המיצב", אשר נוצר בעקבות רצח רבין.
רקע
ב-4.11.1995, בסיומה של עצרת המונים למען השלום בכיכר מלכי ישראל בתל אביב (היום כיכר רבין), נרצח ראש הממשלה יצחק רבין על ידי מתנקש יהודי שהתנגד לדרכו המדינית.
הרצח זעזע את החברה הישראלית, וחשף את אחד השסעים העמוקים הקיימים בה.
אמנים רבים התייחסו ביצירותיהם לרצח. אחד מהם הוא דן קדר, שיצר מיצב המורכב מ-12 ציורים. מיצב זה "מוקדש לתהום שנפערה עם הירצחו של יצחק רבין", במילותיו של קדר.
רעיונות מרכזיים
הציור כולל מוטיבים סמליים רבים – מצבה או ארון קבורה, ראש חסר תווי פנים ודגל ישראל חצוי לשניים. כל אלה מסמלים אולי את מצבה של החברה הישראלית לאחַר רצח רבין – את תחושת השבר, התחושה שאבד לנו דבר מה שלא נקבל בחזרה ואולי גם את חשיפת השסע הפוליטי בחברה הישראלית.
בחלק העליון של הציור מופיע עץ תמר, ותחתיו אייל וקו אדום. משמעותם של אלה אינה ברורה. האייל יכול להזכיר את עקֵדת יצחק – שהרי האייל הוא שהוקרב לבסוף, ובזכותו ניצל יצחק. בהיותו כמו "משופד" על הפס שעולה מלמטה, ייתכן שיש בו כדי להזכיר את הקורבן.
התמר צומח כלפי מעלה: האם יש בו כדי לרמוז למשהו טוב שנעלם? או שמא להפך – אולי הוא מסמל אפשרות לצמיחה מחודשת (שהרי הסמליות של התמר ביהדות היא חיובית: התמר הוא אחד משבעת המינים שארץ ישראל התברכה בהם, והוא מוזכר כדימוי חיובי הן בתיאור הצדיק ["צַדִּיק כַּתָּמָר יִפְרָח" – תהילים, צ"ב, י"ג] והן בתיאור הרעיה היפה בשיר השירים ["זֹאת קוֹמָתֵךְ דָּמְתָה לְתָמָר" – שיר השירים, ז', ח']).