נעמי שמר – האישה והאגדה בחייה ובמותה

נעמי שמר (2004-1930), מחשובי היוצרים של הזמר העברי - האישה והאגדה בחייה ובמותה

< 1 דקות

האישה שבשיריה הורישה לנו את ארץ ישראל של פעם

מחשובי היוצרים של הזמר העברי.

נעמי שמר נולדה בקבוצת כנרת לרבקה ומאיר ספיר, מראשוני הקיבוץ. כשהיתה בת שש קיבלה אמה במתנה פסנתר שהועמד לרשות ילדי הקיבוץ, אך דווקא נעמי שמר היתה זו שבלטה בנגינתה ומגיל צעיר הנחתה את השירה בציבור בקיבוץ.

היא יצאה ללמוד באקדמיה למוסיקה בתל אביב וירושלים וכשחזרה לקיבוץ כמורה לריתמיקה, חיברה מספר שירי ילדים לצורך עבודתה: "הדואר בא","אחינו הקטן" ועוד.

את שרותה הצבאי עשתה בנח"ל, במחלקת התרבות של החייל.

לאחר שחרורה נישאה לגדעון שמר, וב-1956 עברו לתל-אביב והעלו בתיאטרון "אהל" את המחזמר "חמש חמש". בעקבות הצלחת המחזמר החלה נעמי שמר כותבת שירים ללהקות צבאיות, סולנים וכו'. ב-1957 היא כתבה שני שירים ללהקת בצל ירוק: "נועה" ו"זמר נודד" (חיים טופול, שפגש אותה קודם בנח"ל, הביא אותה ל"בצל ירוק"). בשנת 1960 זכה שירה "הופה הי" לפרס ראשון בפסטיבל בינלאומי באיטליה.

נעמי נפרדה מבן-זוגה גדעון שמר ונסעה עם בתה ללי לפריס, שם כתבה את "העיר באפור". בשובה לארץ כתבה שמר גרסאות עבריות לשירים צרפתיים רבים בהם "שלגיה", "אילו ציפורים" ושירי ברנסנס.

נעמי שמר עם משה דיין I   צלם: נינו (חנניה) הרמן, לע"מ

לקראת פסטיבל הזמר 1967 הזמין טדי קולק אצל נעמי שמר שיר על ירושלים, מחוץ לתחרות. כשהשלימה נעמי את כתיבת השיר, היא בחרה בהמלצת בתה ללי בשולי נתן לביצוע השיר. השיר זכה לתשואות אדירות, ובתום הפסטיבל, לבקשת טדי קולק הוא הושר בשנית – והפעם שר כל הקהל עם שולי נתן את הבית החוזר. שלושה שבועות אחר-כך פרצה מלחמת ששת הימים וירושלים שוחחרה, משיר תפילה הפך "ירושלים של זהב" למעין המנון. לפני מלחמת ששת הימים כתבה נעמי שמר את השיר "שנינו מאותו הכפר", שביטא את כאב השכול של כל המלחמות.

מלחמת יום הכיפורים הביאה אותה לחבר את השיר "לו יהי" שהפך לאחד משירי התקווה הגדולים ביותר.

הזדהותה עם גוש אמונים הקימה עליה ביקורת ציבורית רחבה והרחיקה אותה מלב הקונצנזוס. שיריה של נעמי שמר החלו לעבור פרשנות נוספת, הפעם של מבקרים פוליטיים.

בהמשך דרכה כתבה להיטים רבים כמו "עוד לא אהבתי די", "סימני דרך" ו"על כל אלה".

ב-1983 קיבלה את פרס ישראל, וכן זכתה במשך השנים בתארי ד"ר כבוד מארבע אוניברסיטאות בארץ וממכון וייצמן.

ב-1988 הוציאה להקת הגבעטרון תקליט משיריה.

ב-1993 הוציאה שמר קלטת וידאו לילדים, "אצלנו בפסנתר", ובה השיר "הכל פתוח" שהיה ללהיט ענק. במלאת שנה לרצח רבין, תרגמה והלחינה לזכרו את שירו של וולט ויטמן, "הו רב חובל".

בשנת 2000 שבה אל בבמה במופע המצליח " אלף שירים ושיר".

בשנת 2003 יצא לאור הספר "סימני דרך – 121 שירים נבחרים" ובו מיטב שיריה של נעמי שמר.

נעמי שמר הייתה נשואה לסופר מרדכי הורוביץ, אם לשניים וסבתא לארבעה.