"יד ושם"
מפעל ההנצחה לששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה, עוסק בתיעוד קורות העם היהודי בשואה, בהנצחת חייהם וזכרם של הנספים ובהנחלת מורשתה השואה באמצעות הארכיונים, הספרייה, המוזיאונים, בית הספר המרכזי להוראת השואה, המכון הבינלאומי לחקר השואה ומפעל ההוקרה לחסידי אומות העולם.
"יד ושם" הוא מפעל ההנצחה של העם היהודי לששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה. שמו מתבסס על הפסוק המקראי "וְנָתַתִּי לָהֶם בְּבֵיתִי וּבְחוֹמֹתַי יָד וָשֵׁם טוֹב מִבָּנִים וּמִבָּנוֹת" (ישעיה נו 5). "יד ושם" הוא לא רק מפעל הנצחה אלא גם "מוקד ההתמודדות המתמשכת עם השבר של השואה", המשמר את מַאַגְרֵי המידע הגדולים בעולם בַּנושא "ומוביל את מפעלי התיעוד, המחקר, החינוך וההנצחה" של שואת היהודים.1
ההחלטה העקרונית על הקמתו הועלתה בקונגרס הציוני ה-22 (תש"ז – 1946), ובשנת תשי"ג – 1953 חוקקה הכנסת את "חוק זיכרון השואה והגבורה – יד ושם", ובו הוגדר תפקידו של "יד ושם":
"לאסוף אל המולדת את זכרם של כל אלה מבני העם היהודי שנפלו ומסרו את נפשם, נלחמו ומרדו באויב הנאצי ובעוזריו, ולהציב שם וזכר להם, לקהילות לארגונים ולמוסדות שנחרבו בגלל השתייכותם לעם היהודי."
חוק זה היה הבסיס להקמת "רשות הזיכרון הממלכתית – יד ושם" בירושלים, ובהתאם לו עוסק המוסד בתיעוד קורותיו של העם היהודי בשואה, בהנצחת סיפור חייהם וזכרם "של כל אחד מששת מיליוני הנספים", וכן "בהנחלת מורשת השואה לדורות הבאים". וכל זאת – באמצעות הארכיונים, הספרייה,2 המוזיאונים – המוזיאון לתולדות השואה והמוזיאון לאמנות השואה – בית ספר המרכזי להוראת השואה, המכון הבינלאומי לחקר השואה ומפעל ההוקרה של חסידי אומות העולם.
המוזיאון לתולדות השואה, שהוא לבו של האתר, מציג באמצעות מסמכים היסטוריים, תצלומים, חפצים ואמצעים אור-קוליים את שואת היהודים מן השלבים הראשונים של המדיניות האנטי-יהודית של הנאצים ועד הפתרון הסופי. המוזיאון כולל את "היכל השמות" – המנציח את הנספים כיחידים בעלי זהות, ובו מידע ותמונות של יותר מ-3.2 מיליון יהודים שנספו בשואה, ואשר המידע עליהם נאסף באמצעות רשימות ודפי עֵד של קרובי הנספים הנשמרים במאגרים ממוחשבים.
אתרי ההנצחה כוללים את "אוהל יזכור", שבמרכזו אש תמיד ובו מתקיימים הטקסים הממלכתיים; "יד לילד" – להנצחת כמיליון וחצי ילדים יהודים שנספו בשואה; "בקעת הקהילות" – אתר המנציח את אלפי קהילות היהודים שנחרבו בשואה וכן "שדרת חסידי אומות העולם" ו"גן חסידי אומות העולם", לכבודם של כל אותם לא יהודים, נוצרים בעיקר, שפעלו להצלת יהודים תוך סיכון חייהם. ההנצחה כוללת גם אנדרטאות, ובהם "אנדרטת הקרון" – גלעד למגורשים למחנות ההשמדה, ובמרכזה – קרון רכבת נאצי בקצה מסילה, על פי תהום.
אתר "יד ושם" הוקם על הר הזיכרון שליד הר הרצל, ובו מתקיימים טקסי זיכרון שנתיים ובהם טקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה וכן הטקס לציון יום הניצחון על גרמניה הנאצית.
מוסד "יד ושם" זכה בפרס ישראל פעמיים: בשנת תשל"ג – 1973 על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה, ובשנת תשס"ג – 2003 על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
אתר "יד ושם" (בעברית)