נחום גוטמן

צייר, מאייר וסופר שגדל וחי בתל אביב (המאה ה-20). המאייר הישראלי הראשון של ספרי ילדים, שתיאר בצבעים עזים את נופי הארץ ודמויותיה. אהב גם "לצייר במילים" וכתב ספרי ילדים. חתן פרס ישראל לספרות ילדים (1978).

< 1 דקות

נחום גוטמן (1898 – 1980) – צייר, מאייר וסופר ישראלי, נולד בשנת תרנ"ח – 1898 בבסרביה (רוסיה), והיה הרביעי מבין חמשת ילדיהם של רבקה והמחנך והסופר ש' בן ציון. כשהיה נחום גוטמן בן שבע, עלתה המשפחה לארץ והתיישבה בשכונת נווה צדק ליד יפו, שם התמנה אביו למורה.
שלוש שנים לאחר הגיעם ארצה נפטרה אמו, וסבתו באה לגור אתם כדי לטפל בילדים. המשפחה עברה לשכונת אחוזת בית – היא השכונה הראשונה של תל אביב, ונחום למד תחילה בבית הספר העברי ביפו ולאחר מכן – בגימנסיה הרצליה.
את הגימנסיה עזב נחום גוטמן בהיותו כבן 14 כדי ללמוד בבצלאל בהדרכתם של בוריס שץ ואבל פן. גוטמן החל לצייר כבר בילדותו – "כמעט מאז אני זוכר את עצמי" – ובשנות העֶשְׂרֵה הראשונות לחייו נחשב "בעל מקצוע".1 בגיל 22 יצא ללמוד אמנות בבירות אירופה – וינה, ברלין ופריז – ועם שובו ארצה לאחר שש שנים כבר היו בארץ שני זרמים אמנותיים: סגנון בצלאל והסגנון הישראלי של אמנים צעירים שמרדו במסורת בצלאל וביקשו להחליף את האופי היהודי בסגנון עברי חדש, ארצישראלי.
גוטמן היה "נציגו המובהק של הזרם הישראלי",2 שהתמקד בנופים ובדמויות של הארץ, ובכלל זה – דמות הערבי המקומי כסמל לשורשיות3 ודמות החלוץ החדש. וכל זאת – בקווי מתאר בולטים ובצבעים עזים וניגודיים: "אלפיים שנה ניתק עם ישראל את קשריו עם המושגים הפלאסטיים… היה אז רצון להחזיר לעם היהודי את חוש הראייה וחוש המישוש," הסביר לימים נחום גוטמן.4
גוטמן עיצב תפאורות ותלבושות לתיאטרון ויצר עבודות פסיפס שעיטרו את בתי תל אביב ותיארו את קורותיה.גוטמן היה לא רק צייר ואמן – אלא גם סופר ילדים מחונן: "גם במילים אני אוהב לצייר."6 בשנת תרצ"א – 1931 היה אחד ממייסדי השבועון "דבר לילדים", ובמשך יותר מ-30 שנה היה חבר מערכת השבועון. במסגרת זו החל לכתוב את סיפורי הילדים שלו, ומרבית ספריו נכתבו כסיפורים בהמשכים שנדפסו ב"דבר לילדים" – פרק מדי שבוע.7
גוטמן היה הצייר הארצישראלי הראשון של סיפורי ילדים:8 איוריו – בעיקר רישומים, אך גם ציורים בצבעי מים – מעטרים את ספרי הילדים שכתבו אביו הסופר ש' בן ציון, והמשוררים חיים נחמן ביאליק ושאול טשרניחובסקי.9 ציוריו מנציחים את נופי הארץ של ילדותו ואת אנשיה, ובעיקר את נופי יפו ותל אביב – ואת הים.
נחום גוטמן אייר וצייר את ספריו, ובהם "בארץ לובנגלו מלך זולו" (ת"ש – 1940), "הרפתקאות חמור שכולו תכלת" (תש"ד – 1944), "תעלומת הארגזים או החופש הגדול" (תש"ו – 1946), "שביל קליפות התפוזים" (תשי"ח – 1958) ועוד.
סיפוריו וספריו של גוטמן הם "ממיטב ספרות הילדים והנוער העברית" והם נכתבו בסגנון פשוט, רענן וקולח, מלא הומור ואהבת האדם, וריתקו את לב הילדים והנוער.10 ספרו האחרון "בין חולות וכחול שמים" יצא לאור לפני מותו ונכתב יחד עם אהוד בן עזר.
בשנת תרפ"ח – 1929 נישא נחום גוטמן לדורה לבית יפה, ולזוג נולד בן – מנחם (חמי) גוטמן, שלימים היה לפרופסור לביוכימיה באוניברסיטת תל אביב. גוטמן זכה לפרסים רבים ולהכרה בינלאומית, גם כצייר ואמן וגם כסופר לילדים. בין השאר קיבל את עיטור הכבוד הבינלאומי על שם הנס כריסטיאן אנדרסן (תשכ"ב – 1962), ובשנת תשל"ח – 1978 הוענק לו פרס ישראל לספרות הילדים.
נחום גוטמן נפטר בתל אביב בגיל 82 ונקבר בבית הקברות הישן ברחוב טרומפלדור. בשנת תשנ"ח – 1988 נפתח מוזיאון נחום גוטמן בשכונת נווה צדק בתל אביב, המשמש משכן למבחר מיצירותיו.
אתר מוזיאון גוטמן