בת יפתח

קריאה בסיפור על בת יפתח (ספר שופטים יא לד-מ). בהשתתפות: שלוש תלמידות בית הספר התיכון 'פלך' בירושלים נוגה, שירה וסיגל.

לפני שיצא להנהיג את הקרב בעמונים, נדר יפתח הגלעדי כי אם ינצח בקרב, יעלה עולה לה' את האדם הראשון שיפגוש בשובו הביתה. לאסונו, הייתה זו בתו שיצאה אליו בשמחה והפכה כך לעולה אותה הוא צריך להקריב. מדוע יפתח נודר את הנדר המסוכן והפזיז הזה? מי הוא ציפה שיצא לקראתו בשובו אם לא בתו היחידה? האם הוא ידע מראש כי אותה הוא מקריב, ומדוע הוא איננו פונה להדרת הנדר חסר התכלית הזה? דרך הטקסט שוחחנו על פטריארכליות וציות לה, ועל מידת האוטונומיה ואפשרות הפעולה שיש בכל זאת לבת יפתח ולבנות ולנשים, בכלל, במבנים פטריארכליים.

מקור נלמד: שופטים יא לד-מ.

משתתפים: שירה, נוגה, סיגל.

לד וַיָּבֹא יִפְתָּח הַמִּצְפָּה אֶל-בֵּיתוֹ וְהִנֵּה בִתּוֹ יֹצֵאת לִקְרָאתוֹ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלוֹת  וְרַק הִיא יְחִידָה אֵין-לוֹ מִמֶּנּוּ בֵּן אוֹ-בַת. לה וַיְהִי כִרְאוֹתוֹ אוֹתָהּ וַיִּקְרַע אֶת-בְּגָדָיו וַיֹּאמֶר אֲהָהּ בִּתִּי הַכְרֵעַ הִכְרַעְתִּנִי וְאַתְּ הָיִית בְּעֹכְרָי וְאָנֹכִי פָּצִיתִי פִי אֶל-יְהוָה וְלֹא אוּכַל לָשׁוּב.  לו וַתֹּאמֶר אֵלָיו אָבִי פָּצִיתָה אֶת-פִּיךָ אֶל-יְהוָה עֲשֵׂה לִי כַּאֲשֶׁר יָצָא מִפִּיךָ  אַחֲרֵי אֲשֶׁר עָשָׂה לְךָ יְהוָה נְקָמוֹת מֵאֹיְבֶיךָ מִבְּנֵי עַמּוֹן.  לז וַתֹּאמֶר אֶל-אָבִיהָ יֵעָשֶׂה לִּי הַדָּבָר הַזֶּה  הַרְפֵּה מִמֶּנִּי שְׁנַיִם חֳדָשִׁים וְאֵלְכָה וְיָרַדְתִּי עַל-הֶהָרִים וְאֶבְכֶּה עַל-בְּתוּלַי אָנֹכִי ורעיתי (וְרֵעוֹתָי).  לח וַיֹּאמֶר לֵכִי וַיִּשְׁלַח אוֹתָהּ שְׁנֵי חֳדָשִׁים וַתֵּלֶךְ הִיא וְרֵעוֹתֶיהָ וַתֵּבְךְּ עַל-בְּתוּלֶיהָ עַל-הֶהָרִים.  לט וַיְהִי מִקֵּץ שְׁנַיִם חֳדָשִׁים וַתָּשָׁב אֶל-אָבִיהָ וַיַּעַשׂ לָהּ אֶת-נִדְרוֹ אֲשֶׁר נָדָר וְהִיא לֹא-יָדְעָה אִישׁ וַתְּהִי-חֹק בְּיִשְׂרָאֵל.  מ מִיָּמִים יָמִימָה תֵּלַכְנָה בְּנוֹת יִשְׂרָאֵל לְתַנּוֹת לְבַת-יִפְתָּח הַגִּלְעָדִי אַרְבַּעַת יָמִים בַּשָּׁנָה.