נתן זך
על חייו ופועלו של המשורר העברי, מבקר הספרות והמתרגם
תולדות חיים
נתן זך – משורר עברי שנולד בברלין, גרמניה, בשנת 1930.
נתן זך נולד בגרמניה ועלה לארץ בשנת 1936. למד בגימנסיה "הרצליה". במלחמת העצמאות שירת בצבא כקצין.
עם שחרורו למד באוניברסיטה העברית בירושלים פילוסופיה ומדעי המדינה. בהמשך דרכו למד באוניברסיטת תל אביב ספרות עברית והשוואתית. בין השנים 1967 ל- 1978 עבר זך לאנגליה ושם כתב את עבודת הדוקטורט שלו. זך הוא פרופסור לספרות עברית והשוואתית. הוא מרצה בכיר באוניברסיטת חיפה, וכן הרצה במכללת סמינר הקיבוצים בתל אביב, בטכניון בחיפה ובאוניברסיטת תל אביב. עבד במערכת "עומר" של מפלגת העבודה. עבד כדובר במשרד העבודה. ערך את כתב העת "לקראת" ומאוחר יותר את כתב העת לספרות "יוכני".
נתן זך | צלמת: עינת אנקר
יצירתו
זך הוא אחד מעמודי התווך של השירה הישראלית המודרנית שנמצא בינינו כיום. שירתו של זך חוללה מהפך בשירה העברית של שנות החמישים והשישים, נוסח אברהם שלונסקי ונתן אלתרמן. הוא השקיע מחשבה רבה בנושא המצלול והמוזיקאליות של הטקסט, באופן שונה מדור קודמיו. שירתו מתייחסת לבעיות הגדולות שהתרחשו החל מהמאה העשרים ואל בעיית הפרדוקס שיוצר הזמן שבעולם המודרני. זך מתייחס לתרבות ולבעיות חברתיות, לקשיים של האדם המודרני, לרגשותיו כיצור אנושי ולמציאות המודרנית שיוצרת מלחמות וטלטלות בעולם הרגשי.
בקובץ שנקרא "מות אימי" מצויים פרטים ביוגרפים מחייו. זהו ספר הכתוב בשירה ובפרוזה, שכתב זך עצמו על חייו האישיים שלו ושל בני משפחתו. ספר זה שונה מספריו האחרים, בהם נמנע מהעיסוק בביוגרפיה האישית שלו.
אוסף שיריו הראשון פורסם בשנת 1955 ומאז פורסמו קבצים רבים מפרי עטו. שיריו תורגמו לשפות רבות.
שירת זך משתנה מספר לספר. נראה כי היוצר עשה מאמץ להתחדש ולחדש.
לזך שירי אהבה רגישים המפתעים בבהירותם ובדייקנות הארת הרגשות. כמו השיר "כשצלצלת רעד קולך":
"כשצילצלת רעד קולך
ואני ידעתי שאני אבל בגללך
ולא היה לי צורך לשמוע את דבריך
כי כשצלצלת רעד קולך…"
זך שהה תקופה של כ- 11 שנים באנגליה, כאשר חזר מאנגליה בשנת 1978 הוא פרסם את הספר "צפונית מזרחית". בספר זה ישנה התייחסות חדשה למצב הפוליטי בארץ.
השיר הקצר "תמהון" יכול לשמש דוגמה ללשונו המדויקת והקרובה ללשון הדיבור של זך המתאר מצוקות נפשיות אישיות, באופן לא מליצי וכן . השיר מציג סדרת שאלות, התלבטויות ותמיהות שמעמיד הדובר באופן מרוכז. לכאורה נראה כי הדובר מתייחס אל חפץ בעל ערך "כל זה אינו שלי. אני מתבונן בו/ בתמהון של מי, אפוא, כל זה?/ אינני יודע. אולי ירושה? שום קרוב ומודע/ לא הוריש לי דבר. אם כן?" אך בתום השיר מסתבר כי הדובר מתייחס אל עצמו. יתכן לרגשות שחבויים בו, לערכיו שהם תמוהים בעיניו. הוא אינו יודע מהיכן קיבלם, הוא אף רוצה לברוח מהם "אולי אסע מכאן?" ומסיים בתמהון שבגלוי "ואני מתבונן בעצמי בתמהון".
השיר "רגע אחד" מדגים את החידוש בספרות העברית ביצירת זך. השיר פותח במילים "רגע אחד שקט בבקשה, אנא. אני/ רוצה לומר דבר מה. הוא הלך…" השיר כתוב בכתיבה חופשית ומרובה בפסיחות . השיר כתוב בצורה מודרנית ועוסק בעולם המודרני. הדובר מבקש רק רגע אחד של שקט, בתוהו ובלחץ החיים המודרני הוא מבקש שקט כדי לומר דבר מה.
שירים רבים של זך זכו להלחנה כמו השיר "לבדו":
"לא טוב היות האדם לבדו
אבל הוא לבדו בין כה וכה.
הוא מחכה והוא לבדו
והוא מתמהמה והוא לבדו…"
נתן זך כותב גם מאמרי ביקורת ספרותיים. ספרו "זמן וריתמוס אצל ברגסון ובשירה המודרנית" אשר פורסם בשנת 1966. בשנת 1983 הוא פרסם ספר הכולל מסות המתייחסות בעיקר לסיפורת העברית, הספר נקרא "קוי אוויר".
זך עוסק רבות בתרגום. הוא תרגם עבור תיאטרון "האוהל" ו"הקאמרי". בשנת 1967 תרגם וערך אסופת שירי עם ערביים פלסטיניים יחד עם המשורר הערבי – ישראלי ראשד חוסיין. הספר נקרא "דקלים ודבלים".
זכה בפרס ביאליק לספרות בשנת 1982. חתן פרס ישראל לשירה עברית בשנת 1995.
ספרים
"שירים ראשונים", "שירים שונים", "כל החלב והדבש", "במקום חלום", "צפונית מזרחית", "אנטי מחיקון".