מצה שמורה

מאחר שהמצה עשויה בצק שעלול להחמיץ, יש המקפידים על שמירת התבואה מכל מגע עם מים או לחות מרגע הקציר (ולא רק מזמן הטחינה). מצה שנאפתה לפי הקפדה זו נקראת "מצה שמורה".

< 1 דקות

העיקרון של מצה שמורה בחג הפסח, חג המצות, מבוסס על הציווי "וּשְׁמַרְתֶּם אֶת הַמַּצּוֹת" (שמות יב 17). מאחר שהמצה עשויה מבצק שעלול להחמיץ, קבעו חז"ל כי יש להקפיד על תהליך הכנתה ולשמור שלא תחמיץ החל בשלב של טחינת התבואה. אבל יש המחמירים בשמירה ושומרים על התבואה מכל מגע עם מים (כגון – גשם) או לחות כבר מזמן קצירתה.1 ומצה שנאפתה בהתאם לכללי שמירה אלו היא מצה שמורה.

בימינו יש הנוהגים לאכול בליל הסדר מצה שמורה אפויה ביד בלבד, ולא מצה שמורה שנאפתה במכונה.2 המצות השמורות הנאפות ביד הן עגולות, לפי הכתוב "עֻגֹת מַצּוֹת" (יב 39) – ואילו המצות השמורות הנאפות במכונה – רבועות כשאר המצות.