קבר דן
קברו של דן, אחד מבני מ-12 בני יעקב. יש הסבורים שנקבר בנחלה המקורית של שבט דן "בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל", ויש הטוענים כי נקבר בנחלה הצפונית של השבט, בעמק יזרעאל.
על מותו של דן – כמו גם על מותם של שאר בני יעקב (פרט ליוסף) – אין המקרא מספר דבר: לא מתי מתו, ולא היכן נקברו. לפי מסורת הנזכרת בספר הישר,1 דן, בנם של יעקב ובלהה, נקבר באזור שבין צרעה לאשתאול: שתי ערים אלו נמצאות בנחלת שבט דן שבדרום (יהושע יט 41), לפני עליית שבט דן צפונה (שופטים יח).
מבנה לצד כביש בית שמש – נחשון, ממערב לצומת שמשון, זוהה בשנות השמונים של המאה ה-20 כקברו של דן, אך זיהוי זה מוטל בספק. עד אז היה הקבר מיוחס לשייח' ע'רוב – שמו הערבי של שמשון המקראי, בן שבט דן. על מות שמשון מספר המקרא בהרחבה תוך ציון מקום קבורתו: "וַיֵּרְדוּ אֶחָיו וְכָל בֵּית אָבִיהוּ וַיִּשְׂאוּ אֹתוֹ וַיַּעֲלוּ וַיִּקְבְּרוּ אוֹתוֹ בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל בְּקֶבֶר מָנוֹחַ אָבִיו" (שופטים טז 31). זיהוי קברו באזור זה מתבסס גם על פרשנות לפסוק "…בְּמַחֲנֵה דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל" (שופטים יג 25) – מחנה דן הוא מקום מנוחתו (קברו) של דן.2
נראה שהמסורת המזהה את המקום כקבר דן מבוססת על נחלתו המקורית של שבט דן טרם עלייתו צפונה (שופטים יח), שהייתה כאמור באזור צרעה ואשתאול. לפי המסורת, יום פטירת דן הוא ט באלול, וביום זה נוהגים לקיים הילולה גדולה ליד הקבר. יש הפוקדים את הקבר גם בליל ראש חודש ובאמצע החודש. על קברו של דן מבקשים פרנסה, בריאות, פוריות וזיווג. בסמוך למבנה יש פינה להדלקת נרות. לפי מסורת אחרת, נמצא קבר דן בנחלתו הצפונית, באזור הכפר דנה שבעמק יזרעאל, מזרחית להר תבור.