קריאת שמע

שלושה קטעים מן התורה המדגישים עקרונות יסוד ביהדות והם חלק קבוע מתפילות הבוקר והערב.

< 1 דקות

שלושה קטעים מן התורה1 הפותחים בפסוק "שמע ישראל ה' אלוהינו ה' אחד" – ומכאן שמם: קריאת שמע. קטעים אלו מן התורה מדגישים עקרונות יסוד ביהדות: מציאותו של ה' ואחדותו, אהבת ה', שכר (על קיום מצוות) ועונש (על אי קיומן).
הקטע הראשון של קריאת שמע פותח בהצהרת האומר על אמונתו בה' ובייחודו: "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלֹהֵינוּ ה' אֶחָד" (דברים ו 4), ומכאן שם הקטע – "שמע". פסוק הפתיחה נקרא "קבלת עול מלכות שמים", ובהמשכו הציווי על אהבת ה' ושמירת דבריו.
הקטע השני עוסק בקבלת עול מצוות ופותח בפסוק: "וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ אֶל מִצְוֹתַי אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת ה' אֱלֹהֵיכֶם וּלְעָבְדוֹ בְּכָל לְבַבְכֶם וּבְכָל נַפְשְׁכֶם" (דברים יא 13).
הקטע השלישי עוסק בקיום מצוות ופותח במצוות ציצית (במדבר טו 38).2
קריאת שמע היא חלק קבוע מתפילות הבוקר (שחרית) והערב (ערבית) על פי הציווי: "וְדִבַּרְתָּ בָּם.. וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ" (דברים ו 7). לפני קריאת שמע ואחריה אומרים ברכות קבועות (אך שונות) בשחרית ובערבית.
הפסוק הראשון הפותח את קריאת שמע "שמע ישראל ה' אלוהינו ה' אחד" נזכר לראשונה בהקשר של קידוש השם בסיפור הוצאתו להורג של רבי עקיבא, ומאז היה לקריאת התגר של יהודים בכל הדורות שמתו על קידוש השם מכיוון שלא הסכימו להמיר את דתם – או בשל היותם יהודים.
ויש גם קריאת שמע על המיטה, שאותה נוהגים לומר לפני השינה ויש לה נוסחים ומנהגים שונים.