מה שאת אוהבת

< 1 דקות

 

קחי מה שתרצי, מי יסרב לך
קחי את העולם כולו
מי יוכל לומר לך לא
אם רק תחייכי, מי לא יתאהב בך
מי שאת רוצה יבוא
אל תלכי עם מי שלא.

 

תעשי רק מה שאת אוהבת
רק מה שאת חושבת
שיהיה לך טוב.

 

יש לך זמן לגדול, כמה יפה את
קחי את העולם כמו פרי
קחי כל מה שאפשרי
אין אחת כמוך, את כבר יודעת
שתוכלי תמיד לבחור
כל מה שתרצי לזכור.

 

תעשי רק מה שאת אוהבת…

 

יום אחד יבוא מי שחיכית לו
מי שאת רוצה יבוא
עם מה שאת אוהבת בו.

 

תעשי רק מה שאת אוהבת…

 

© כל הזכויות שמורות למחבר ולאקו"ם


על השיר "מה שאת אוהבת" שכתב מאיר גולדברג והלחין יצחק קלפטר.

רקע

ב-1951 חוקקה כנסת ישראל את "חוק שוויון זכויות האשה", הקובע כי "מטרתו של החוק, כפי ששמו מעיד עליו, היא להשוות אשה לאיש, ולמנוע ולעקור כל אפליה משפטית שהיא לרעת האשה". אבל יותר מ-60 שנה לאחר מכן, סקרי הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) מגלים לנו כי גם כיום, ייצוגן של נשים בפוליטיקה ומעמדן הכלכלי בחברה הישראלית אינם שווים לאלה של גברים.
מאיר גולדברג כתב את השיר "מה שאת אוהבת" בתחילת שנות האלפיים, והשיר הפך להמנון של העצמה נשית בישראל. על הרקע לכתיבת השיר מספר גולדברג בראיון מיוחד לאתר תרבות.il:

קיבלתי מנגינה מקסימה של קלפטר והתבקשתי לכתוב לה מילים עבור גלי עטרי. גלי היא זמרת אהובה ופופולרית בכל שכבות הציבור ולאורך שנים. חשבתי על חוט עדין ו'חיובי', שיחבר ביני לבין גלי, כדי למצוא את הכיוון של השיר. שנינו היינו באותה תקופה הורים לילדים קטנים (לי בן, לה בת), והורות הייתה בסיס הרגש שרציתי להכניס לשיר. בעצם, כתבתי שיחה או דיבור של אמא לבת. הילדה כמה שנים לפני בת מצווה, והאמא מספרת לה על היכולות והאפשרויות שלה בעתיד. אני מודה שהופתעתי כאשר יצא השיר לאור, ופנו אלי הרבה בנות 40-30-20 ואף מבוגרות יותר, ואמרו לי שהשיר מדבר אליהן ועליהן. לקח לי זמן להבין שהשיר הפך להמנון העצמה נשית. גם זה מלמד אותנו משהו. בכל מקרה, אני שמח שכך קרה.

רעיונות מרכזיים

השיר ממקם את המאזין בעולם המודרני ומזכיר לדמות הנשית, שהשיר ממוען אליה, שהיא יכולה לעשות כרצונה. אמנם העולם של ההגמוניה הגברית – שאין לו הצדקה חוקית או מוסרית – עדיין ממשיך לעצב את המציאות, אבל השיר בא להזכיר שעולם חדש הולך ובא במקומו. השוויון בין המינים, לפי השיר, מתבטא ביכולתה של האשה לבחור את מעשיה ולהגשים את רצונותיה, בדיוק כמו כל גבר.

קחי מה שתרצי, מי יסרב לך
קחי את העולם כולו
מי יוכל לומר לך לא
אם רק תחייכי, מי לא יתאהב בך
מי שאת רוצה יבוא
אל תלכי עם מי שלא.

השיר פותח בהצעה לאשה לקחת רק את מה שהיא רוצה. מיד עולה התמיהה, מדוע נזקקת הדמות הנשית לאישור לקחת את מה שהיא רוצה? האין זה מובן מאליו? השיר מציג את התפיסה, שלפיה הסירוב לנשים הוא נחלתם של הגברים בלבד ("מי יסרב לך"?), אבל הוא מפריך תפיסה זו, ומבהיר לאשה שהכוח הוא בידיים שלה. היא יכולה לגרום למי שתרצה להתאהב בה וללכת רק עם מי שהיא רוצה.

תעשי רק מה שאת אוהבת
רק מה שאת חושבת
שיהיה לך טוב.

לכאורה, ההצעה בפזמון – לעשות "רק מה שאת אוהבת" – היא כמעט בנאלית ומובנת מאליה. מי רוצה לעשות את מה שהוא לא אוהב? אך זה החידוש שהשיר מציע. הוא מערער על המוסכמות הקובעות שיש תפקידים מגדריים ברורים לגברים ולנשים, שמשויכים להם גם בניגוד לרצונם (גבר – פרנסה, אשה – בישול, גידול הילדים וניקיון הבית). במקום לפעול לפי המוסכמות האלה, השיר מציע לאשה לעשות רק את מה שהיא אוהבת ומה שיהיה לה טוב. זה המפתח לפעולה של האשה, ולא הבניה מגדרית, כלומר תפקיד שנתפר על פי המגדר.

יש לך זמן לגדול, כמה יפה את
קחי את העולם כמו פרי
קחי כל מה שאפשרי
אין אחת כמוך, את כבר יודעת
שתוכלי תמיד לבחור
כל מה שתרצי לזכור.

בעוד שבבית הראשון לא ברור מה גילה של האשה שהשיר פונה אליה, בבית השני מתברר שמדובר באישה צעירה ("יש לך זמן לגדול"). הדובר/ת מציעים לאשה-נערה לקחת את העולם "כמו פרי". הבחירה בפרי כדימוי לעולם מעניינת, שכן היא משקפת את הדמיון החזותי ביניהם (יש מדענים הנוטים לייחס לעולם צורת אגס יותר מאשר כדור), אבל היא מציגה גם את האפשרות שהעולם הוא פרי שאפשר לנגוס בו, לאכול אותו, כלומר לחוות את החיים במלואם. "קחי כל מה שאפשרי", נאמר לאשה-נערה, ושוב אנו מבינים כי דברים המובנים מאליהם עבור גברים, צריכים להיאמר במפורש לנשים כדי להבהיר אותם. את יכולה לבחור – אלו החיים שלך, ו"תוכלי לבחור" את "מה שתרצי לזכור" מכלל הדברים שעשית ולשכוח את מה שתבחרי לשכוח.

יום אחד יבוא מי שחיכית לו
מי שאת רוצה יבוא
עם מה שאת אוהבת בו.

הבית האחרון בשיר מציג את האשה כמי שמחכה למישהו, ומדגיש כי "מי שאת רוצה יבוא". כלומר הבחירה באהוב היא הבחירה של האשה, אבל עדיין האשה מוצגת כפסיבית – היא מחכה להגעתו של הגבר כשלב בתהליך ההגשמה עצמית שלה, ולא הולכת לחפש אותו ביוזמתה. יש המפרשים כי שורות אלה מדברות על הציפייה לילד, אבל גם פרשנות זו מציגה את האשה כמי שתוכל להגשים את נשיותה רק באמצעות האימהות.

השפעה והתקבלות

השיר "מה שאת אוהבת" יצא לראשונה במסגרת האלבום "חבק אותי לאט" שהוציאה גלי עטרי ב-2003. השיר הפך לסינגל המצליח ביותר מהאלבום, והקליפ שצולם לשיר אף שודר רבות בערוץ 24 (ערוץ המוזיקה הישראלית) וזכה לחשיפה גדולה.

עם הזמן, התקבע המעמד "מה שאת אוהבת" כשיר המזוהה באופן מובהק עם העצמה נשית בקרב נשים בכל הגילאים הנמנות על קבוצות שונות בחברה הישראלית. כיום מושמע השיר במסיבות בת מצווה, בסיום של קורסים שבהן משתתפות נשים ובאירועים ציבורים שונים המיועדים לנשים.

ביצועים מיוחדים

בשנת 2010 התכנסו בנמל תל אביב כ-10,000 נשים במטרה לשבור שיר גינס של ריקוד Flash Mob ("פלאש מוב" – התכנסות של קבוצת אנשים גדולה על מנת לבצע יחדיו קטע מחול המוני).

השיר שנבחר ללוות את קטע המחול היה "מה שאת אוהבת", בעיבוד מיוחד לגרסת ריקודים שרקח התקליטן (DJ) תומר ג'י: