תוצאות

סידור תוצאות לפי

מכתב של גרשום שלום "הצהרת אמונים לשפה שלנו"

מכתב של גרשום שלום המתאר את התנגדותו וחששותיו מפני חילון השפה העברית

יום הכיפורים: וידוי, כפרה ותשובה

דיון במושגים וידוי כפרה ותשובה בהקשר יום כיפור ובהקשר הרחב יותר של הפילוסופיה המקראית המעצבת את התפיסה הדתית היהודית. בהקשר זה נלמדת גם עבודת יום הכיפורים (ויקרא ט"ז) סיפור גן העדן (בראשית ג) ספר יונה, הלכות תשובה לרמב"ם ונוסח תפילת הוידוי הנהוג ביום הכיפורים.

חידה אחת על הר סיני

דיון בשאלה פילוסופית דתית: האם ייתכן שגם המאמינים וגם אלו שאינם מאמינים צודקים. המאמר בנוי סביב חידה (פרדוקס) האמונה במעמד הר סיני.

חגים, זבחי משפחה וחגיגות: חגי הקציר והחג הגדול

חלק ממאמרו של פרופ' מנחם הרן "חגים, זבחי משפחה וחגיגות" העוסק בחגי הקציר: חג הפסח וחג השבועות הקשורים אחד לשני, ובחג הגדול : חג הסוכות. המאמר דן בחוקי החגים ובאופיים בספר דברים במקור הכהני ובספר הקדושה.

חגים, זבחי משפחה וחגיגות: חגים ועלייה לרגל

חג במקרא הוא עליה לרגל למקדש והתקהלות של שמחה. המאמר דן בחוק המקראי של העליה לרגל ובאפשרויות המימוש המעשיות שלו.

הופעתו של אתוס לאומי

האם הופעת הציונות נבעה מתחושות אופטימיות ותקווה? תלוי את מי שואלים. לדעתה של פרופסור אניטה שפירא אם תשאלו את הרצל ופינסקר התשובה תהיה גורפת וחד משמעית. בראשית המאה ה- 20 התערער ביטחון הקיום הפיזי של יהודים. פרופ' אניטה שפירא טוענת כי פרעות קישינב, סמל החולשה היהודית, הן שיצרו את המפנה ביחסו של היהודי להתגוננות. היהודי הפך מסביל לפעיל וממגן לתוקף.

החג במקרא וזמן מקודש

חג הפסח במקרא הוא זכר ליציאת מצרים ואין קשר גלוי בינו לבין חקלאות. נוספת לכך העובדה שחגיגת הפסח נעשת בחיפזון בשונה מחגיגת סוכות הנעשית באריכות, הבחנה המבטאת את יחסו המיוחד של חג הפסח לאירוע היסטורי מכונן - יציאת מצרים.

אסתר ונשים במקרא

במגילת אסתר הדמות הראשית היא אישה, ומלבדה עוד מספר דמויות נשיות. דף המידע מאפין דמויות אלו על רקע תפקידי הנשים בתקופה שבה נכתבה המגילה.

אסתר: מגילת אסתר כסיפור גולה

מגילת אסתר היא סיפור אודות יהודים החיים בגולה ומטרתה לחזק את הסולדריות הקהילתית ואת הגאווה בהשתיכות לעם היהודי למרות היותו מיעוט. המגילה עושה זאת באמצעות סיפור מרדכי - החצרן היהודי המצליח ובאמצעות אסתר - המגלה אחריות ומצילה את עמה.

בשנה הבאה באוגנדה הבנויה

תארו לכם שמדינת ישראל הייתה ממוקמת בלב אפריקה. אתם מסוגלים לתאר לכם מה היה קורה אז? לא, זו לא שאלה תלושה מהמציאות. בקונגרס הציוני ה-7 טלטלה סערה עזה את ההסתדרות הציונית רכת השנים, כשעל השולחן הונחה הצעה: אוגנדה כתחליף לישראל.