טקס קבלת ספר התורה – (ב)ראשית קריאה- מופע

לומדים לקרוא ומקבלים ספר תורה

טקס קבלת ספר התורה, המתקיים לקראת סוף כיתה א או בתחילת כיתה ב, מבקש לעורר אצל הילדים תחושה רחבה של שייכות וקשר לעם היהודי. טקס זה שם דגש על ראשית הקריאה, לאחר שהילדים למדו קרוא וכתוב.

משך הטקס כ45 דקות

הקדמה

טקס קבלת ספר התורה, המתקיים לקראת סוף כיתה א או בתחילת כיתה ב, מבקש לעורר אצל הילדים תחושה רחבה של שייכות וקשר לעם היהודי באמצעות סיפורי התנ"ך וסמלים הקשורים ללימוד התורה. קיום הטקס מניח שהתנ"ך, ספר הספרים, הוא ספר מיוחד ויחיד, מאבני היסוד המכוננות של הזהות המשותפת של העם היהודי כקבוצה וכעם.

אחר שהילדים למדו לקרוא, אתם בוחרים בטקס המדגיש את לימוד התורה: הלמידה המשמעותית הנרכשת בכיתה א היא למידת קרוא וכתוב. בטקס זה יחגגו הילדים את ראשית הקריאה דרך לימוד תורה. אחרי שבשנה האחרונה למדו הילדים מילים ואותיות, קראו סיפורים ובנו משפטים – הם ניגשים לקרוא וללמוד את התורה. התורה שהיהודים למדו לאורך הדורות מסמלת את קפיצת המדרגה של הילדים, את המיומנויות שהצליחו לרכוש, וכעת – את היכולת להתמודד עם לימוד תורה ממש.

מדוע מקיימים את הטקס?

• כדי לבסס את לימוד התורה כלימוד בעל חשיבות שמשמעותו קשורה לזהותם.
  • כדי ליצור מראש תחושה של חיבור לסיפורי התורה.

הערות:

• כדאי להתאים את אופי הטקס ואת המוטיב המרכזי שבו לערכי קהילת בית הספר ולאופי הלומדים. הבחירה תשפיע גם על המסגרת הכללית של הטקס וגם על תכניו. לדוגמה: מקום הטקס (בית כנסת אורתודוקסי או רפורמי, בית הספר או המתנ"ס הקהילתי), התאמת השירים ועוד.
  • מומלץ לקיים את הטקס לכל כיתה וכיתה ולא כטקס שכבתי.
קהל היעד: א-ב
שכבה מבצעת: א-ב
פורמט הטקס:

מהלך הטקס בקיצור

הטקס ייפתח בשיר מלווה בריקוד שבו הילדים ייכנסו אל האולם. הילדים ישתפו בחוויית הקריאה שלהם ויחברו זאת ללימוד התורה באמצעות קריאת פסוקים ובאמצעות שירים.

הכנות מקדימות

הילדים יכירו את הטקסטים והשירים לקראת הַמְחָזָה ויקיימו חזרות.

יש להכין תפאורה.

תפאורה ואביזרים

אותיות האלף-בית בגדלים שונים על גבי "לוחות הברית".

ציור של הר סיני וסביבו אותיות האלף-בית.

מהלך הטקס

מכירים את האותיות

כל ילדי השכבה יחד – כניסה משני כיוונים: ריקוד לצלילי השיר או לצלילי המנגינה בלבד או ריקוד ושירה של הילדים. אפשר להוסיף ברקע סרטון מלווה.

סרט על היד, אות לכל ילד וילדה מודבקת על הגב.

המטרה: למקד את הטקס ביכולת הקריאה, הכתיבה וההיכרות עם אותיות האלף-בית.

דבר המורה (או המחנכת או המנהלת)

ברכה קצרה המופנית אל התלמידים – מפי המורה המובילה את הטקס או מפי המנהלת.

ברכה כתובה קצרה, אישית ככל האפשר, המופנית אל תלמידי השכבה. רצוי לשלב בה ציטוט, מילות שיר שמתאימות לערכי קהילת בית הספר וקשורות לטקס.

ילדים מספרים על חוויית הקריאה שלהם

ילדים מגיעים זה אחר זה, בידיהם ספרים אהובים עליהם שהביאו מהבית. הם נעמדים ואומרים משפט – למה או מה הם אוהבים לקרוא.

רכיב זה נכתב לפני הטקס.

במהלך ההכנות לטקס כתבו הילדים בחוברות האישיות שלהם המשך למשפט: אני אוהבת לקרוא כי… או: אני אוהב לקרוא… (ההשלמה שלהם). מדובר במשפט אחד בלבד, שקל יחסית ללמוד בעל פה. רצוי לאפשר לילדים שטרם רכשו את יכולת הקריאה לומר משפט שבו הם מתארים מה היו רוצים לקרוא – או לבחור במספר מצומצם של ילדים שיקריאו את המשפט, כדי לא לבייש את הילדים שעדיין לא קוראים או את אלו החוששים לקרוא מול קהל. לשיקול דעתה של המחנכת.

לדוגמה:

• אני אוהבת לקרוא כי ככה אני מגלה דברים חדשים שלא ידעתי.
  • אני אוהב לקרוא כי כשאני קורא מותר לי ללכת לישון מאוחר.
  • אני אוהבת לקרוא כי זה מרגיע אותי.
  • אני אוהב לקרוא כי אני אוהב ללמוד.
  • אני אוהבת לקרוא כי אז הזמן עובר לי בנעימים.

או לדוגמה:

• אני אוהבת לקרוא את הספר על הדוד אריה.
  • אני אוהב לקרוא על חדי קרן.
  • אני אוהב לקרוא על דברים דמיוניים.
ילדים מספרים על חוויית הקריאה

דקלום משותף של קבוצת ילדים או סיפור על קריאה, המחולק ביניהם.

לדוגמה:

עם ספר על שפת הים / לאה גולדברג

מתחילים ללמוד תורה - הורים מברכים

הורים בוחרים פסוקים מהתנ"ך ומוסיפים משפט אישי של ברכה.

אפשר להחליט שעם כל הורה יעלו ילד או ילדה.

לדוגמה: הפסוק שלי – ראשי מדינה ונבחרי ציבור בוחרים את הפסוק האהוב עליהם

*ניתן להפנות לפסוקים מתוך הטקס: קבלת התורה – סדר

שרים לכבוד לימוד התורה

ריקוד לצלילי שיר.

שיר מלווה בתנועות וקישוטים השייכים ללימוד התורה.

לפניכם כמה הצעות. אלו הן הצעות בלבד. התאימו אותן לערכים ולמסורות הנהוגות בקהילת בית הספר שלכם.

הצעות:

הורים מברכים - ברכה לילדים

ברכה קצרה מופנית לילדים.

אפשר לחשוב גם על שיר משותף שההורים ישירו יחד לילדים.

המחנכת מזמינה הורה וילד או ילדה.

ההורים מעניקים את ספרי הלימוד לילדים ומצטלמים יחד עם המחנכת.

כיבוד ועוגה.

הצעות לשירים:

מה שקראתם כאן הוא רק הצעה– תוכלו לשנות את הפורמט, להוסיף תכנים או לשנותם כרצונכם. לחצו על כפתור הורדת הקבצים כדי להוריד את הטקס בשתי גרסאות: כקובץ – WORD שאותו תוכלו לערוך כרצונכם, וכקובץ PDF - שאותו לא ניתן לערוך.

הכנו טקסטים במיוחד בשבילך

רשמו את שמכם ואת כתובת המייל שלכם, ותוכלו להוריד את קבצי הטקס.
    מבטיחים לא להטריד. אנו שולחים מיילים רק כשצריך :)

להורדת קבצים