המליץ

העיתון העברי הראשון ברוסיה (1860). במשך יותר מ-40 שנה הפיץ את רעיון התחייה הלאומית ושימש במה ליצירה העברית ולמאמרים פולמוסיים שהיו על סדר היום היהודי והציוני באותה עת.

< 1 דקות

"המליץ" היה העיתון העברי הראשון ברוסיה. הוא נוסד באודיסה בשנת תר"ך – 1860 על ידי אר"ץ – אלכסנדר צדרבוים – מחלוצי העיתונות העברית, שהיה עורך העיתון עד יום מותו. תחילה היה "המליץ" שבועון, ובתקופות מסוימות גם דו-שבועון ואף יומון.

העיתון ביקש לשמש ערוץ תיווך בין שלטונות רוסיה לקהילות היהודים, ולגשר בין המסורת לבין ההשכלה באמצעות טיפוח האידיאל של יהודי משכיל, הבקי גם בתרבות עמו וגם בתרבות הכללית. וכך היה "המליץ" לביטאונה של ההשכלה היהודית במזרח אירופה, ועודד את היצירה העברית, הפיץ את רעיון התחייה לאומית, "ועד מהרה היה לשופרה של תנועת חיבת ציון."1

בעיתון זה התפרסמו מאמרי הביכורים של אחד העם ושל ח"נ ביאליק2 ומנהיגים בולטים בתנועת חיבת ציון, ובהם מ"ל לילנבלום3 וי"ל לוינסקי. בשנת תרמ"א – 1881 הצטרף המשורר י"ל גורדון למערכת העיתון וסייע בעריכתו. "המליץ" הביא לקוראיו חדשות ומידע על המתרחש בקהילות היהודים ברוסיה ומחוצה לה, כמו גם חדשות ומידע בנושאים מדעיים.

הוא שימש במה ליצירות ספרות בעברית ולביקורת הספרות, וכן למאמרים פולמוסיים בנושאים שהיו על סדר היום היהודי והציוני באותה תקופה: הוויכוח על התיקונים בדת, על הניסיונות ליישב מחדש את היהודים ברוסיה, על היידיש וספרותה, על יישוב ארץ ישראל ועל הציונות המדינית.
לאחר פטירתו של מייסד העיתון ועורכו, אלכסנדר צדרבוים (תרנ"ג – 1893), התמנה ל' רבינוביץ לעורך הביטאון עד לסגירתו בשנת תרס"ד – 1903.