תוצאות
על רגל אחת: שיחות על ערכים דמוקרטיים ותרבות יהודית
איריס סבן ויואל קרצ'מר-רזיאל משוחחים עם בני נוער על שוויון, חירות, כבוד, אמת ומשפט. ההסכת מיועד לשילוב בהוראה בחטיבת הביניים במקצועות החברה והרוח, ויש בו חמישה עשר פרקים באורך של 6-9 דקות.
לחם וספר
באמצעות עיסוק בלחם ובאופן יצירתו, התלמידים יתוודעו לתהליך החיבור של יצירת תרבות, כגון ספר, ויחשבו על התהליך הזה ועל משמעותו. התלמידים ילמדו טקסט חז"לי העוסק בלחם ובתהליך הכנתו כדימוי ויְפתחו את היכולת לעסוק בדימויים. מתוך כך יעשירו התלמידים את הבנתם לגבי חג השבועות.
עצים הגדלים בארץ ישראל
מערך עם חומרי עזר למורים לשיעור בשיטת המשחוק. המערך משלב הוראה פרונטלית, למידה קבוצתית ועבודה אישית על בסיס מקורות כתובים וסרטונים.
מסדרת מערכי השיעור המדגימים שיטות הוראה חדשניות והמלוות יחידות ללימוד עצמי של השיטות הללו (פלפ"ל - פעילות פדגוגית לימודית למורים).
טיהור המקדש בספר מקבים א
מערך עם חומרי עזר למורים לשיעור בשיטת הג'יקסו על סיפור טיהור המקדש בידי המקבים כפי שהוא מתואר בספר מקבים א. המערך משלב צורות למידה שונות של טקסט היסטורי ומיועד לעבודה קבוצתית שבה לכל תלמיד ותלמידה יש חלק פעיל.
מסדרת מערכי השיעור המדגימים שיטות הוראה חדשניות והמלוות יחידות ללימוד עצמי של השיטות הללו (פלפ"ל - פעילות פדגוגית לימודית למורים)
לשמוח ולשמח בחג
מערך שיעור לחג הסוכות, מיועד ללמידה מרחוק (אפשר להתאימו גם ללמידה בכיתה).
טקס ליום זכויות האדם הבינלאומי - פעילי זכויות אדם (יסודי)
ב-10 בדצמבר מציינים ברחבי העולם את יום זכויות האדם הבינלאומי. הטקס המוצע כאן מדגיש את העשייה של פעילים למען זכויות אדם. הטקס יתקיים בפורמט כיתתי בכיתות בית הספר השונות (כיתות א-ה), ויעבירו אותו תלמידי כיתות ו לאחר תהליך של למידת הנושא ותכנון הטקס.
הטקס מותאם ללמידה מרחוק, וניתן להתאימו גם ללמידה בכיתה.
כרטיסי "שנה טובה": מתבוננים ויוצרים
המערך מזמין את התלמידים ללמוד מתוך התבוננות בכרטיסי שנה טובה על התקופה בה נוצרו, וליצור כרטיסי שנה טובה מתאימים לתקופתנו.
טקס לפתיחת השנה: הקהילה הבית ספרית
טקס זה נועד להעצים את תודעת הקהילתיות בבית הספר. הטקס ידגיש את השיתוף בין התלמידים למורים, ובינם לבין עובדי המנהלה, האחזקה והאבטחה ונציגי ההורים, ויחזק את תחושת השייכות והאחריות המשותפת. הטקס מותאם ללמידה מרחוק וללמידה היברידית.
טקס פתיחת שנה: ראש השנה
תחילת שנת הלימודים סמוכה לראש השנה - תחילת לוח השנה היהודי. כדאי לקַשר בין שתי ההתחלות, בעיקר בשנים שבהן ראש השנה חל כבר בראשית ספטמבר. בטקס ישולבו יסודות מסורתיים מתוך חגי תשרי, ובעיקר מתוך ראש השנה, באוריינטציה תרבותית ולא דתית. הטקס יכיל מוטיבים כגון מבט לעבר ולעתיד, פתיחה ונעילה של שערים, מעבר מקיץ לסתיו, זיכרון ותיקון עולם. הטקס מותאם ללמידה היברידית ולמידה מרחוק.
טקס לפתיחת השנה: יש לי חלום – למידה היברידית ולמידה מרחוק (יסודי)
טקס זה נועד לעורר את הדמיון של התלמידים ולהפיח בהם תקווה ושאיפה לשנה של התפתחות, יוזמה ועשייה. התלמידים והמורים יחלמו על העתיד הרחוק ועל העתיד הקרוב, ישתפו זה את זה בחלומותיהם ויעלו את חלומותיהם במרחב משותף (ממשי או וירטואלי). הטקס מותאם ללמידה מרחוק וללמידה היברידית.
טקס לפתיחת השנה – ראשית (יסודי וחט"ב)
טקס זה מיועד להעניק לקהילת בית הספר הרגשה של התחדשות. הטקס בנוי משני היבטים: רגשי ואינפורמטיבי. מצד אחד, הטקס אמור לייצר אווירה - ומצד אחר, הטקס יעביר לתלמידים מידע על חידושים בנוף בית הספר בשנה הקרובה וייצור ציפייה לקראת חידושים אלו.
טקס פתיחת שנה - ראש השנה ׁ(יסודי וחט"ב)
טקס לפתיחת שנת הלימודים, ובו מודגש הקשר לראש השנה – תחילת לוח השנה היהודי. בטקס משולבים יסודות מסורתיים מתוך חגי תשרי, וראש השנה בפרט, באוריינטציה תרבותית ולא דתית.
השמות השונים של חג השבועות – גלגוליו של חג
מערך שיעור העוסק בגלגוליו השונים של חג השבועות דרך שמות החג והמקורות לשמות השונים.
טקס: זוכרים דרך השירים (כיתות ה-ו)
טקס וירטואלי הניתן להתאמה לסביבת ביה"ס, לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, בו נזכור את הנופלים דרך שירים.
פסקול של זיכרון: מערך שיעור
מערך שיעור לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, המיועד ללמידה מרחוק וניתן להתאמה ללמידה בכיתה. בשיעור נכיר נופלים דרך שירים שנכתבו עליהם.
טקס: לזכר ספורטאים שנרצחו בשואה (כיתות ה-ו)
טקס וירטואלי ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, מותאם לתקופת הקורונה, שמוקדש לזכרם של ספורטאים שנרצחו בשואה. תוכנן כטקס וירטואלי, אך ניתן להתאימו להעברה בכיתה הממשית.
ספורטאים בשואה
מערך שיעור לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, המיועד ללמידה מרחוק וניתן להתאמה גם ללמידה בכיתה. השיעור מזמין את התלמידים להכיר את סיפוריהם של ספורטאים שנרצחו בשואה, וגם סיפור על ספורטאי אחד ששרד והמשיך בקריירה הספורטיבית שלו.
פסח בימי קורונה
הצעות ללמידה מרחוק, מכיתה א עד כיתה ט, עבור כיתות שלומדות מרחוק באופן קבוע או נכנסו לבידוד באופן זמני.
אילו חכם פלוני חי בימינו
מערך שיעור העוסק ביכולת לראות את אותו אירוע מנקודות מבט שונות - אישית, ציבורית וביניהן.
שאילת שאלות – "שאלת חכם חצי תשובה"
מטרתה של פעילות זו לתרום לפיתוח היכולת לשאול שאלות בתהליך הלמידה.
לכולם או לאף אחד - בחירה של מנהיג
דרך הסיפור "מצות לכולם" נשאל שאלות על מנהיגות, דרך דמותו של רבי כלפון הכהן, ועל עיקשות או גמישות ביחס לעקרונות.
תבדקו ואז תבקרו
בשיעור זה נחדד את ההבנה שעלינו לבדוק את עצמנו לפני שאנחנו מעירים לאחר.
טקס לחג השבועות בנושא: לימוד בשבילי
טקס לחג השבועות לכיתות ד-ו ששם במרכז את ערך הלימוד הבא לידי ביטוי במנהג תיקון ליל שבועות. טקס זה מציע להזמין את הורי הכיתה ללימוד משותף עם הילדים.
טקס: הזכות לבחור להיות מי שאני
טקס יום זכויות האדם הבין-לאומי מעורר אותנו לזכור את עקרונות היסוד שעליהם החברה צריכה להתקיים. טקס זה מדגיש את הזכות "להיות מה שאני".
מגוון משפחות בחברה הישראלית
החברה הישראלית כיום כוללת מבנים משפחתיים מגוונים מאוד. פריט זה כולל המלצות למקורות שיכולים לשמש אותנו בבואנו לדון במוסד המשפחה, ושאלות נלוות לדיון.
טקס לפתיחת השנה – יש לי חלום (יסודי)
טקס זה מיועד לפתח את הדמיון של התלמידים ולהפיח בהם תקווה ושאיפה לשנה של התקדמות, יוזמה ועשייה. התלמידים והמורים יחלמו על העתיד הרחוק ועל העתיד הקרוב, ישתפו זה את זה בחלומותיהם ויעלו את חלומותיהם על הבמה.
קהילה מהי?
מערך שיעור המזמן לתלמיד היכרות עם המושג "קהילה" ויבין את היבטיו השונים.
חלוציות כמחויבות לאומית
מערך השיעור יוצר השוואה בין שירים העוסקים בחלוציות ומבסס את תפיסות עולמם.
ללמוד מ"לא"
מערך לשיעור חינוך המבקש לחדד את היכולת ללמוד גם מאי-הצלחה.
הכתיבה ככלי מחבר
בשיעור זה נדון בתפקידם של הדברים שאנחנו מעלים על הכתב. נעשה זאת באמצעות חשיבה על כתיבה ועל כלי כתיבה.
תורה מהי? זוויות מבט שונות
שיעור פתיחה לכתיבת דרשה אישית, וכן לשיעורי תורה ותנ"ך באותה שנה. במסגרת השיעור יכירו הלומדים נקודות מבט שונות על התורה, ויכירו בחשיבותן החברתית-ערכית של נקודות מבט שונות.
שפות וחלומות - פעילות על שיר
מה המשמעות של השפה שלי בזהותי? במערך השיעור נלמד את השיר 'חולם בספרדית' של שלמה יידוב שמשלב את החלום והשפה.
העברה בין דורית - מערך שיעור
פתיח לעבודת שורשים ובירור מה אנחנו לוקחים מהורינו ומהסבים והסבתות שלנו.
בין הורים לילדים
בשיעור זה נעסוק בקשר המורכב שבין הורים לילדים, ברצון של ילדים לרצות את הוריהם, בניסיון של הורים לתקן את ילדותם שלהם דרך ילדיהם, בקושי של ילדים לומר להורים את אשר על ליבם, בקושי של הורים לקרוא את אשר בלבם של ילדיהם.
בר/בת מצווה: מי קובע? - מערך שיעור
בשיעור זה נצפה בווידאו-בלוג של גל חריטן, בו הוא משתף בהתלבטות שלו לגבי חגיגת בר המצווה שלו. ההתלבטות כוללת התנגשות בין הרצונות שלו לבין הרצונות של הוריו. נצפה בשתי תגובות שהוקלטו ביחס לדבריו של גל, ונברר עם התלמידים מה הם חשים בנוגע לבר/בת המצווה שלהם ומה עמדתם בנוגע להתלבטות של גל.
לעלות לתורה או לעלות למטוס?
בשיעור הזה נתלבט בשאלה כיצד אפשר, רצוי ונכון לציין את בר המצווה. האם דרך אחת טובה מדרך אחרת? אילו שיקולים עולים בהתלבטות זו? מה יכול להכריע את הכף? האם יש הבדל בין בת מצווה לבר מצווה בהקשר הזה?
תולדות חג החנוכה
חג החנוכה הוא האחרון מבין החגים המסורתיים שנתקדש בלוח השנה היהודי. על תולדותיו של חג החנוכה, ציון החג במקורות השונים, מנהגי החג, ומשמעויות חדשות המיוחסות לחג החנוכה.
תענית אסתר
היא לא מהתנ"ך, לא מוזכרת במשנה ולא בתלמוד. להפך בתקופת בית שני וגם אחריו היום שלפני פורים נחשב כיום שאסור בתענית משום שהיה נחגג כיום ניצחון על היוונים על ידי יהודה המכבי, אז איך קרה שדווקא היום יש יום צום ותענית?
קווים אופייניים למעגל החיים במדינת ישראל
מאמר של מוקי צור על גיבוש עולם הטקסים והמשמעויות סביב מחזור החיים במשפחות החילוניות בישראל מהקמתה ועד ימינו.
קוים לתולדות שנת השמיטה: בתקופת המקרא
המאמר סוקר את הכתובים המקראיים בנוגע לחוק השמיטה ודן בשאלה האם היתה שמיטה בפועל בימי הבית הראשון. נראה שדיני שמיטה ויובל היו ידועים בעם אך לא קוימו.
קריאת ההגדה של פסח: "והגדת לבנך"
על חג הפסח וקריאת ההגדה - על ליל הסדר, על ארבע הקושיות, על המסורת לספר ביציאת מצרים, על ארבעה בנים בהגדה ועוד.
פרשנות מודרנית ל"ואהבת לרעך כמוך"
פרשנות מודרנית לפסוק המורכב והטעון
צדק וצדקה – בין חברת צדק לחברה צודקת
בדיון בפרשת "וירא" ובפרקי אבות בוחן נתן רובין את מושגי הצדק והצדקה בין הרובד הפרטיקולרי לאוניברסאלי ומצטט את דברי פרופ' איש שלום ופרופ' רוזנברג: "שאיפה זו להקים אומה באה דווקא מתוך מגמה אוניברסלית שמקורה במידת החסד אשר אפיינה את עולמו של אברהם אבינו, חסד שלא הצטמצם בהכנסת אורחים בלבד או בתחנונים על גורלם של אנשי סדום, אלא חסד שמגמתו להיטיב עם האנושות כולה."
פירושה של קריאת שמע המקראית
המאמר עוסק בקריאת שמע וברצף הפסוקים בהמשכה (דב' ו 9-4), המהווים היום חלק מרכזי מהתפילה היהודית. המאמר בוחן את האפשרויות השונות להבין את ההצהרה: 'ה' אלוהינו ה' אחד', ובהמשך את ההנחיה 'ואהבת את ה' אלוהיך בכל נפשך ובכל מאדך'. כמו כן נבדקים הרעיונות האחרים המופיעים ביחידת הפסוקים: הוראת השינון לבנים, הטוטפות, המזוזות. המאמר נעזר בפירושים מסורתיים ומודרניים ובמדרשי חז"ל. יחידת הפסוקים נבחנת גם בהשוואה לקובץ פסוקים אחר מספר דברים המכיל רעיונות כמעט זהים (דב' יא 20-18).
עושים פרצוף
מסתבר שלא רק אנחנו מתחפשים בפורים. פעולת ההתחפשות היא תופעה שחוצה לא רק תרבויות אלא גם תקופות היסטוריות שונות, והמסיכות היו תמיד חלק מהתרבות האנושית.
נס חנוכה: עדות מהשואה
לפניכם עדות על הדלקת נרות חנוכה בשואה, במחנה עבודה בגרמניה.
משחקים, מאכלים (ועוד) - לימי החנוכה
על משחקים ומאכלים לחג החנוכה - על הסביבון, על אכילת סופגניות ולביבות, על דמי חנוכה ועוד.
מעמד הר סיני, הנבואה ובחירת ישראל בפולמוס חז"ל: חלק א
אחד הפנים של מעמד הר סיני הוא הבחירה בעם ישראל כ"עם סגולה". מתוך בחירה זו, עולה גם נושא הנבואה, שיוחדה לעם ישראל. המאמר עוסק בפולמוס של חז"ל עם העולם הנוצרי והעולם הפגני על נושאים אלו. חלק זה של המאמר דן באופיה של התגלות ה' במעמד הר סיני, כפי שמתבטא במקרא עצמו ובמדרש הפרשני.
מגילת רות – בין מגדר לקבלת הזר
בשיעור זה נבחן את הערכים המובאים במגילת רות הנקראת בשבועות. במגילה זו מתגלים מגוון ערכים המועלים על נס בקריאת המגילה בשבועות: עזרה לזולת, קבלת הזר, מקומה של האישה כגורמת שינוי.
שבעה למניין
בשיעור זה נתוודע לסוגיית הגרוש והעזיבה של יהודים מארצות ערב. מערך השיעור כולל מצגת לשיעור בכיתה ודף עבודה אישי או קבוצתי. הלימוד מתבצע באמצעות מפה, טקסטים ותצלום מתוך גלריית "עדשה יהודית".
שיעור שביעי: חיבור בין תמונה לטקסט
בשיעור זה, התלמידים נותנים משוב לעבודות של חבריהם ומכינים את התמונות של עצמם לתצוגה על ידי כתיבת "הצהרת אמן" ובחירת טקסטים שילוו את עבודותיהם.
שיעור שלישי: ערכים
בשיעור זה, התלמידים בוחנים את ערכיהם האישיים ויוצרים קולאז' שמשקף ערכים אלה.
שיעור שישי: תיעוד הקהילה שלכם
בשיעור זה, התלמידים בוחנים את המשמעות של קהילה ומתחילים לצלם תמונות שמתארות את הקהילה שלהם.
שיעור חמישי: בחינת הערכים היהודיים לעומק
באמצעות הפעילויות השונות המובאות בשיעור זה, התלמידים בוחנים את המשמעות ואת הרלוונטיות של הערכים היהודיים לחייהם
שיעור רביעי: ערכים יהודיים
בשיעור זה עוברים התלמידים מדיון על ערכים אישיים לדיון על ערכים יהודיים. התלמידים ינסו לזהות מה הם הערכים היהודיים העולים מתוך תמונותיו של ציון עוזרי ויתחילו בהכנת רשימה של ערכים יהודיים מרכזיים.
שיעור שני: מה עושה תמונה לתמונה טובה?
בשיעור זה, התלמידים יבחנו את מרכיביו של התצלום כדי לבדוק מה הם הדברים שעושים תמונה לתמונה טובה.
שיעור ראשון: התבוננות בתצלום
בשיעור זה, התלמידים מתרגלים התבוננות מעמיקה בתמונה ואוריינות ויזואלית על ידי אמירות אובייקטיביות וסובייקטיביות על תמונה, ולאחר מכן מגיבים לתמונה באמצעות כתיבה יצירתית.
הסביבון: גלגולו של מנהג
בשיעור זה נבחן את משחק הסביבונים בחנוכה לאור תרבויות סמוכות ליהדות שיתכן והשפיעו על תרבותה
מחלוקת לשם שמים
מערך שיעור המציע ניסיון לאפיין את המחלוקת הראויה בכיתה, בעזרת הצצה למחלוקת מפורסמת ועתיקה – המחלוקת שבין בית הלל לבית שמאי.
מהי זהות?
מערך פעילות בנושא זהויות שונות בחברה הישראלית.
געגועים לירושלים
למידה משותפת בנושא ירושלים ויום ירושלים
זהות אישית
שיעור פתיחה סביב עבודת שורשים וזהות
בחירה בדרך
מערך שיעור בנושא ציוני דרך, מהי בחירה בדרך?
בר/בת מצווה: מה השתנה אחרי המסיבה?
מה השתנה אחרי שחגגנו בר/בת מצווה? במה שונים החיים שלנו מאלה שהיו יום קודם? מה אנחנו מוכנים לקבל על עצמנו בעקבות ציון בר ובת מצווה? הכלים שישמשו אותנו הם תצלומים של הצלם ציון עוזרי מתוך הסדרה "עדשה יהודית" וטקסטים מתוך התרבות היהודית ישראלית.
הקשר בין המושג חירות לפסוק "שלח את עמי"
לקראת חג הפסח אנחנו עוסקים במושג חירות. אפשר להציג בפני תלמידים מושג מופשט כזה באמצעות אירועים שהתרחשו במציאות. המשותף לשני האירועים האלה הוא השימוש בפסוק "שלח את עמי" ובעקבות כך הקשר לחג החירות. שיעור פעיל בשילוב צילום
מי אתה 'עם הספר'?
מיהו עם הספר? מדוע נקרא כך? מה השתנה במושג? מהי המשמעות לכך שעם הוא "עם ספר"? שיעור פעיל בשילוב צילום.
טקס לחג שבועות - חג חקלאי אז והיום
לחג השבועות ארבעה שמות, ושתי משמעויות מרכזיות: האחת חקלאית (ביכורים, קציר) והשנייה לאומית (מתן תורה). טקס זה שם דגש על המשמעות החקלאית של החג.
הלימוד והאחריות על הלימוד
מי אחראי על חינוך הילדים? מתי התבססה לראשונה חובת לימוד התורה? כיצד מתאימים את התנאים ללימוד תורה? שיעור פעיל בשילוב צילום.
על חבל דק
שיעור זה עוסק ביחסי הגומלין שבין אדם שרוצה לעזור לזולת ובין אלה שנדמה לנו שהם זקוקים לעזרה.
לימוד דף מקורות וסרט על הקרב בבית המדרש
לימוד דף מקורות מתוך אתר מדרשת בשילוב סרט על סיפור ר' יוחנן וריש לקיש.
לעלות לתורה או לעלות למטוס - מה אתם אומרים
גל חשב לעלות לתורה אבל אמא הגיעה עם רעיון מדהים - אולי ניסע לחו"ל ונכיר את השורשים שלנו?
חנוכה - בין חג לאומי לחג דתי
בסיפור החנוכה ניתן לזהות שתי דמויות המגלמות פנים שונים. מתתיהו - מייצג את הפן הדתי ויהודה המכבי את הפן הלאומי. בשיחה הבאה בין הרב יואל בן נון לסופר יורם קניוק עולים שני הפנים הללו של החג
טקסי בגרות בתרבויות שונות
בתרבויות רבות חוגגים טקס מעבר בגיל ההתבגרות - האם יש דברים שנוכל להבין בטקס ההתבגרות שלנו (בר/בת המצוה) לאור טקסים אלו?
זהות יהודית של החשמונאים בעת ההלניסטית
האם החשמונאים התייוונו במהלך הדורות שלאחר הניצחון על היוונים.
חג הסיגד - בדרך לחג לאומי?
בשיעור זה נכיר את חג הסיגד - חג של העדה האתיופית. ננסה להבין מהי המשמעות של חג של עדה אחת, שמקבל הכרה והופך מועד של כולם, ומה אנחנו יכולים לאמץ ממועד זה.
תעלומת הרצח הראשון בתולדות האנושות
סיפור הרצח הראשון בתולדות האנושות מביא את חז"ל לדון ברצינות בסיבה שהובילה לרצח. בשיעור להלן נכיר מדרש בו חז"ל מציעים סיבות שונות שמובילות לאלימות, מה שנראה כמו הסיבות שניתן להצביע עליהן גם באירועי אלימות גדולים (וקטנים) לאורך ההיסטוריה ובימינו אנו.
הבר מצווה שלי לא?
גל עומד לקראת הבר מצווה שלו ולא יודע מה לעשות בה.
ההגדה הישראלית
סרטון בן חמש דקות ובו מספר המאייר הנודע מישל קישקה על עבודת האיור של "ההגדה הישראלית" שערכו מישאל ציון ונעם ציון.
בר כוכבא - מרד בלי סיכוי?
סרטון המביט בעיניים אחרות על מרד בר כוכבא - האם באמת היינו צריכים לצאת למרד? היה לנו בכלל סיכוי לנצח?
איזו אחריות אני לוקח על עצמי ביום שאחרי הבר -מצווה?
גל עלה לתורה אבל עכשיו עולה השאלה מה ההבדל. האם יש שינוי? האם היום הדברים אחרת?
מגילת אסתר
קריאה במגילת אסתר (ח, טו - ט, ה). בהשתתפות: חבר הכנסת הרב יהודה גלעד וישי רוזן צבי.
ליל הסדר
קריאה בקטעים מתוך ההגדה של פסח. בהשתתפות: ח"כ זהבה גלאון, עובד זר מקולומביה חורחה איוון, מייסדת מוקד סיוע לעובדים זרים סיגל רוזן ומזכיר איגוד מגדלי הפרחים אברהם דניאלי.
הגדה של פסח - קריאה לשינוי בהתנהגות
קריאה מחודשת בהגדה של פסח בהשתתפות אורחים שעוסקים בקטעים נבחרים מתוך הטקסט המיתי.
אחיות
קריאה במדרש על שתי אחיות מתוך במדבר רבה (פרק ט"ה). משתתפות: הסופרת שבא סלהוב ושהרה בלאו (ממערכת "החדר").
שוב יקומו המכבים - חנוכה העת החדשה
כשראשי התנועה הציונית חיפשו מיתוסים של גבורה הם די מהר הגיעו למכבים. ואכן, סיפור המכבים עשוי מהחומרים מהם צומחים גיבורים. מה אין שם: דיכוי, גזירות, מרד צודק, אומץ לב וכמובן נס. איך אפשר בלי איזה נס קטן. במאמר המצורף מנתח המחבר את הזיקה הישירה בין התנועה הציונית למכבים ולחג החנוכה.
הליכה לקיסריה
על השיר "הליכה לקיסריה" שכתבה חנה סנש והלחין דוד זהבי.
הדלקת נרות חנוכה
בשיעור זה נכיר את המרכיבים שהופכים את הדלקת נרות חנוכה לטקס, בשונה מהדלקת נרות בסיטואציות אחרות.
אבא'לה בוא ללונה פארק
על השיר "אבא'לה בוא ללונה פארק" מאת ישראל יצחקי ויוסף כנען.
כל עוד
אבא המלווה את בנו לבית הספר חוזר עשרות שנים אל אביו ואל בית הספר שלו; על השיר "כל עוד" מאת עלי מוהר ויוני רכטר.
רציתי שתדע
על השיר "רציתי שתדע" מאת עוזי חיטמן
בלדה לשוטר
על השיר "בלדה לשוטר" מאת אהוד מנור ונורית הירש.
התחדשות
על השיר "התחדשות" מאת נעמי שמר ויובל דור.
אש, אש מדורה! האומנם? ומה עוד?
בשיעור זה נעסוק ביום ל"ג בעומר, ננסה להבין כיצד היום הזה התעצב ואילו אירועים נוספו ונקשרו בו, ונראה שמי שמעצב ומבנה את המשמעות של חגים הוא האדם וקהילתו.
שֵׁבֶט אחים ואחיות
שיר חדש שהתפרסם לקראת יום העצמאות ה-71 מאפשר לנו לחשוב קצת על המדינה שלנו ועל הסיפור שהיא מספרת לכל אחת ואחד מאיתנו. במערך השיעור נדבר עם הלומדים על השיר ועל תכניו.
להרכיב משקפיים ורודים
בשיעור זה נלמד איך אפשר להשתמש בצחוק ובהומור כדרך התמודדות עם דברים שונים קשים כקלים שמתרחשים ללומדים.
ציון, למידה ומה שביניהם
בשיעור זה נלמד על הפער בין הציון למה שהוא משקף ואיך על ידי לימוד של סיפור נוכל לחשוב על דרך אחרת להבין את הציון.
מערך שיעור לשבועות - הר סיני שלנו
בשיעור זה נעסוק בסיפור מאת שלום עליכם, המתאר חוויה של תלמידים שיכולה להיתפס כמעשה שובבות או כחוויית למידה משמעותית. חוויה שבמרכזה הדימוי של הר סיני, על כל המטען התרבותי שהוא נושא בחובו.
למה לא עכשיו?
בני ישראל לא קיבלו את התורה מיד עם צאתם ממצרים, אלא נאלצו להמתין זמן-מה. בשיעור זה נשאל מהו תפקידה של ההַמְתָּנָה? מתי המתנה היא דבר חיובי וחשוב שמכין אותנו לדבר הבא.
האם לזכור באנדרטה או במעשים?
בשיעור זה נכיר מעט את סיפור ההצלה של דוניה רוזן ובעיקר את צוואתה לדורות הבאים ביחס להנצחה - לא על ידי מצבות ואנדרטאות כי אם על-ידי מעשים אנושיים, יומיומיים. הזיכרון צריך לחיות במעשה הטוב.
מהו טקס?
השיעור עוסק במושג טקס באופן כללי: ממה מורכבים טקסים; על הדומה והשונה בין טקסים; סוגים שונים של טקסים; משמעותם וחשיבותם של טקסים לאנשים כפרטים וכחברה.
מה הכי חשוב בפורים?
בשיעור הזה נלמד מהן המצוות ומהם המנהגים בפורים, נבחין בין מצווה למנהג, ונבחין בין הדגשים הנהוגים במקומותינו לבין מה שהדגיש הרמב"ם. ונשאל אם יש מקום לשינוי בתפיסה או בדגשים.
תלמוד ≤ מעשה?
בשיעור נתחקה אחר השאלה של חכמים: מה קודם למה, לימוד למעשה או להפך? מה צריך לעשות קודם – לעשות מצוות או ללמוד תורה? נברר את פשר הקביעה "גדול תלמוד שמביא לידי מעשה", נגדיר מהם ה"תלמוד" וה"מעשה" בעולם התלמידים, ונבחן אילו כלים מסייעים להחליט כאשר יש יותר מדבר אחד חשוב לעשות.
התחפושת פנים רבות לה
כולנו מתחפשים בפורים אבל לעיתים אנחנו מתחפשים גם בימים אחרים. במערך זה נבחן סיפור חסידי על התחפשות ללא בגדים ועל שינוי פנימי על ידי הצגה.
שיעור וידאובלוג שלישי - היחס אל האחר
בשיעור הקודם צפינו בעצות שקיבלה רונה בעקבות הדילמה שהעלתה, וסיימנו את השיעור בהשערה: מה תחליט רונה לעשות ומה יקרה בעקבות המעשה שלה. בשיעור הזה נשמע מה עשתה רונה ומה קרה בעקבות מה שעשתה, ונשאל את עצמנו האם פעלה נכון או שמא לאור מה שקרה היה עליה לנהוג אחרת?
שיעור וידאובלוג שני - היחס אל האחר
בשיעור הקודם צפינו בדילמה של רונה וניסינו לתת לה פתרונות. למדנו מהו המושג "אמפתיה", וקישרנו אותו לדילמה של רונה. בשיעור הזה נצפה בשלוש תגובות מוקלטות לדילמה של רונה, שלושה אנשים שביקשו לתת עצה לרונה. נשאל על הדומה והשונה בין העצות השונות, ומה המניע שבבסיס כל אחת מהעצות.
שיעור וידאובלוג ראשון - היחס אל האחר
בשיעור זה רונה מעלה בווידאובלוג את הקושי שיש לה בנוגע לתלמידה חדשה בכיתתה. התלמידה החדשה דחויה על ידי חברותיה ובהזמנתה רונה מסכנת את מעמדה החברתי שלה עצמה, ועם זאת היא מודעת להתנהגות הראויה במצב הנתון. התלמידים יגיבו לקושי של רונה, יתנו לה עצות כיצד עליה לנהוג וידונו בהן.
העומר - וספירת העומר
מהי ספירת העומר? ועל שם מה נקבעה?
"אלטנוילנד" - ציטוטים מחזון העתיד
כיצד חזה הרצל את החברה החדשה בארץ ישראל? להלן מקצת "האוצרות" שבהם בחר הרצל כדי להבטיח את אושרם של בני החברה שראה בחזונו.