תוצאות
מהי חברת מופת?
מהי חברת מופת? כיצד נבנית ומתמסדת חברת מופת? היכן המושג או הביטוי נמצא בחיים היומייומיים שלנו? בעזרת המקורות הבאים ניחשף למורכבות של הגדרת חברת מופת, נעלה שאלות ונעלה אפשרויות ערכיות מנוגדות ליצירת חברת מופת.
איך מחלקים? יחידת מליאה על צדק חלוקתי
ביחידה נכיר את הבעיה של חלוקת העושר בעולם, נאזין לפרק "איך מחלקים?" בהסכת "על רגל אחת", נלמד על רעיון היוֹבֵל במקרא ובכתבי זאב ז'בוטינסקי ונחשוב על חלוקה צודקת של משאבים.
אביגדור שנאן: אבות פרק ה משנה יג
פירוש למסכת אבות
אביגדור שנאן: אבות פרק ה משנה יב
פירוש למסכת אבות
אביגדור שנאן: אבות פרק ה משנה י
פירוש למסכת אבות
חנוכה בראי העתונות היהודית בראשית הציונות
חנוכה לא היה תמיד חלק מהעולם של אנשי הציונות לקח כמה שנים טובות שהחג מצא את מקומו ותכליתו בתוך הציונות המתחדשת.
שאלות : הגות העת החדשה
שאלות מבגרויות בנושאים של חילון וזרמים ביהדות ושאלות בהתיחס להוגים: דקארט, שפינוזה, מנדלסון, ניטשה.
רבי עקיבא רואה את הקולות
רבי עקיבא, מגדולי חכמי המשנה, הכיר את סודן של המילים ואת סוד הדרשה המאפשרת לטקסט להתחדש כל הזמן.
ז'אן ז'אק רוסו
ז'אן ז'אק (1778-1712) רוסו חי במאה ה 18 ומשנתו הפילוסופית כללה נושאים רבים, בהם חינוך, נפש האדם ויחסים בין האדם והחברה. הוא השפיע רבות על האידאולוגיה של המהפכה הצרפתית, בטוענו ששלטון של חברה צריך להיות שלטון העם - דמוקרטיה. בין ספריו הידועים ביותר: "אמיל", "וידויים" ו"האמנה החברתית".
רחל ינאית בן צבי
על רחל ינאית בן צבי (1886-1979) שהייתה ממנהיגות תנועת העבודה, מחנכת וסופרת.
רקונסטרוקציה – התנועה ליהדות מתחדשת
התנועה ליהדות מתחדשת היא הזרם הדתי הרביעי בגודלו ביהדות צפון אמריקה. זהו הזרם הצעיר ביותר, והיחיד, שמקורותיו אינם נעוצים ביהדות האירופית בת המאה ה-19 ושכל קיומו כיום הוא בצפון אמריקה.
שעשועים ותענוגות
על ההווי בחיי היום יום של העיירה היהודית במזרח אירופה, בעיקר של ילדים ונוער. המאמר מוכיח שלא רק קדרות ואפלה שררו בחייהם, כפי שמקובל לחשוב, אלא גם שעשועים ותענוגות.
קונגרס ציוני
הקונגרס הציוני הוא המוסד העליון של ההסתדרות הציונית העולמית. על תפקידי הקונגרס, מי הם הצירים, ועל כינוסי הקונגרס הציוני, החל מהקונגרס הראשון (1897) ועד לקונגרס ה- 29 (1978), מתי והיכן התקיימו ומה היו הנושאים העיקריים על סדר היום.
פעולותיהן של יק"א ופיק"א בארץ-ישראל
על חברת יק"א (חברה להתיישבות היהודים) שהקים הברון היהודי מוריס הירש לשם ישובם של היהודים פליטי רוסיה בארצות אמריקה; ועל הברון רוטשילד שהכניס את החברה לפעולה נרחבת בארץ-ישראל, והקים את חברת פיק"א, שתפעל בארץ-ישראל במקום יק"א ושתמשיך את פעולותיה ברחבי העולם.
פרנץ קמני (1860-1944) Ferenc Kemény
סיפורו של פרנץ קמני, חבר הוועד האולימפי הראשון וחלוץ הספורט המקצועי בארץ הולדתו, הונגריה.
צמיחתה של הציונות
מדוע המהפכה הציונית התרחשה רק בסוף המאה ה-19 ולא לפני, ולמה היא החלה דווקא בתקופה הטובה ביותר שידעו היהודים בכל תולדות הגלות? על שאלות אלו עונה פרופסור אבינרי במאמר מסקרן, עמוק ומרחיב דעת.
עמנואל קאנט
על הפילוסוף עמנואל קאנט (Immanuel Kant 1724 - 1804) וכתביו הפילוסופים
סיפורים צדיקים - הנסיעה לארץ ישראל: רבי נחמן מברסלב
סיפור מסעו של רבי נחמן מברסלב לארץ ישראל.
סמואל אליאס (1775- 1816)
מתאגרף יהודי בריטי
עוד חוזר הניגון - על שירת המושבות בעליה הראשונה
בתקופת העליה הראשונה הושרו בארץ עשרות ואולי מאות שירים מכל תחומי הזמר. השירים שיקפו את הרכבה המגוון של האוכלוסייה ולא היה להם מכנה משותף אחד. המאמר מתרכז בשירי חיבת-ציון ומראה שרק מיעוט מהשירים הגיע לארץ, ולכל מושבה היה רפרטואר מוסיקלי משלה.
על "חכמי אודסה"
מאמר הסוקר את קהילת יהודי אודסה.
ניקולו מקיאבלי
מקיאבלי היה פילוסוף איטלקי (פיורנטיני) בן המאה השש עשרה. כתביו פרסו משנה פוליטית לפיה השלטון האידאלי הוא הרפובליקה. בספרו הידוע "הנסיך" הוא מדמה את הנסיך למחוקק חכם אשר באמצעות חוקים נכונים יכול לשלוט בבני אדם ולהעניק להם בטחון מבית ומחוץ
משבר מרוקו (1905-1912)
חוסר היכולת של השלטון במרוקו להבטיח את שלום התושבים, הוביל להתערבות מעצמות אירופה, וליריבות בין המעצמות שהולידה משבר בינלאומי חמור, המוכר בהיסטוריה כמשבר מרוקו. על תקופה קשה זו בתולדות מרוקו והשלכותיה על הקהילה היהודית.
משה הס (1812-1875)
לקט מידע מתוך מאמרים שונים העוסקים בקווים בדמותו, פועלו, יחסו לאופיו של מפעל ההתיישבות בארץ-ישראל, מיקומו וסוגו.
מכתב של גרשום שלום "הצהרת אמונים לשפה שלנו"
מכתב של גרשום שלום המתאר את התנגדותו וחששותיו מפני חילון השפה העברית
מלכות סידי מוחמד (1873 - 1859)
על מאמציהם של יהודי אנגליה ויהודי צרפת לבוא לעזרת הקהילה היהודית במרוקו, בתקופת מלכות סידי מוחמד, ועל מסעו של משה מונטיפיורי וההבטחות שקיבל מהשליט.
מולאי חסאן, חסיד אומות העולם (1873-1894)
בתקופת מלכותו של מולאי חסאן לא חל למעשה כל שינוי יסודי לטובה במצבה של הקהילה היהודית במרוקו, אולם הוא נודע באהבתו ובקרבתו אל היהודים עד שזכה בפיהם לתואר "חסיד אומות העולם". יד השלטון המרכזי לא הגיעה לכל מקום, ונמשכו מעשי גזל והתעוללויות של המושלים המקומיים.
מולאי סלימאן החסיד (1822 - 1792)
על הקהילה היהודית במרוקו בתקופת שלטונו של מולאי סלימאן, שזכה לכינוי "המלך החסיד".
מי היו החילונים הראשונים?
לבושם האופנתי נתפס כהתרסה מכוונת ויש אף מי שכינה אותם "יצור מפלצתי שנולד כתוצאה מהמפגש בין הדת והנאורות". ועם זאת, 200 שנה לאחר שהחלו יהודים ראשונים באירופה להשתחרר מעול הרבנים, מהווים החילונים את רובה של הקהילה היהודית. בספרו החדש שורשי החילון – מתירנות וספקנות ביהדות המאה ה-18, חוזר פרופ' שמואל פיינר אל הטקסטים הזועמים של הרבנים והמשכילים בכדי לתאר את סיפור החילון היהודי לאורך המאה ה-18. המחלוקות שהתעוררו אז, כותב דרור ינון, עודן בוערות ביחסי הדתיים והחילונים בישראל של ימינו.
מדע ואמונה
הקשר בין הדת והמדע, נושא רווח מאד בימי-הביניים ובראשית התקופה החדשה, שינה את מהותו שינוי יסודי לאור המדע המודרני. היום המדע והאמונה זרים זה לזה לחלוטין.
מהו סדר ליל ט"ו בשבט?
מהו סדר ט"ו בשבט ומי עורך אותו? מי קובע מהו סדר טו בשבט וכיצד לערוך אותו?
מאיר פרינשטיין
אתלט יהודי אמריקני בסוף המאה ה19 תחילת ה-20.
לידה חדשה בחירות : נאום גטיסברג
נאומו של לינקולן מיום ה-19 בנובמבר 1863, בעת מלחמת האזרחים בארצות הברית. הנאום נקרא נאום גטיסברג, על שם המקום בו התנהל קרב מכריע במערכה, ובו נישא הנאום.
לפני המבול: מולאי עבדל עזיז (1894-1908)
מולאי עבדל עזיז, מלך צעיר במרוקו, שניסה להצעיד את ארצו לעידן המודרני. אולם קמו מרידות והתקוממויות נגדו, התקוממויות שלוו בפרעות נגד היהודים, והובילו להתערבות המעצמות.
ישראל קסטנר
תאור חייו השנויים במחלוקת של ישראל קסטנר.
כיצד השפיעה הנאורות על החברה היהודית באירופה?
רעיונות חדשים, אפשרויות כלכליות, יציאה מהגטו, וכמובן האמניספציה, שהעניקה ליהודים באירופה את חלומם להיות שווים. במאמר מעמיק ומפורט מנתחת המחברת את הרקע ההיסטורי/תרבותי שאפשר את התמורות שחלו בחברה היהודית באירופה מתקופת ההשכלה עד מלחמת העולם השנייה.
כרונולוגיה של ניכור - על תולדות הסכסוך היהודי ערבי
הסכסוך היהודי ערבי משפיע בצורה מכרעת על כל שדות החיים במדינת ישראל. מהם שורשי הסכסוך וכיצד הכל התחיל. להלן מאמר הבוחן את מסכת היחסים היהודיים-ערביים החל במאה ה-19 ועד להקמת מדינת ישראל ב-1948.
יעקב עמדן (1697-1776)
המידע בדף זה עוסק ברב ובמנהיג יעקב עמדן, שחי בגרמניה במאה ה-18, ונודע במלחמתו בשבתאות. הרב עמדן נתן ביטוי לרעיונות ההשכלה, ובתוכם לרעיון הסובלנות בין הדתות.
יעקב פיכמן
מידע על יעקב פיכמן, משורר, מתרגם ומסאי (1881 - 1958).
יאנג בארני אהרון (1836-1907)
מתאגרף אמריקאי
יהודה ליב (לאו) פינסקר (1891-1821)
לקט מידע על יהודה ליב (לאו) פינסקר, מתוך מאמרים שונים העוסקים בקווים בדמותו, פועלו, ראשית פעילותו למען אוטואמנציפציה, ודעתו בנושא מקום הטריטוריה וסוג המפעל היהודי.
יהודה שטינברג (1863-1908)
המידע בדף זה עוסק במשכיל ובסופר העברי יהודה שטינברג, שחי ופעל ברוסיה בתקופת התחייה. בדף זה - סיפור שכתב שטינברג ושמו "בשדות בית לחם".
יהודי מזרח אירופה מול יהודי מערב אירופה: מסורת מול קידמה
מראהו ואורחות חייו של היהודי מהמזרח עוררו סלידה בקרב האינטלקטואל הגרמני-יהודי הסנוב, ואילו האוניברסליות של האחרונים עוררו את חשדנותם של יהודי המזרח. מאמר על המתח בין יהודי מזרח אירופה ליהודי מערב אירופה במהלך המאה ה-19.
חנוך לנערה ע"פ דרכה: על שילובן של בנות ב"חיידר" במזרח אירופה לפני מלחמת העו...
מה עשו הבנות כשהבנים שיננו ב-"חיידר" את הוויות אביי ורבה? המאמר עוקב אחר שילובן של הבנות במסגרת החדר במזרח אירופה, לאורך המאה ה-19 ועד למלחמת העולם הראשונה
חיים בצילו של פאראדוכס
על פאראדוכס שבחיי המאמינים בדת, האמורים להתקיים בו-בזמן בשני מישורים, בין הקדוש לחילוני.
חלוצי המושבה מצפה - גיבורים בעל כורחם
סיפור ייסודה של המושבה מצפה בשנת 1908 בגליל התחתון, וההתמודדות החלוצים עם הקשיים השונים: מחסור במים, בעיות ביטחון ובעיקר בדידות.
זלדה
מידע על המשוררת זלדה
חאלב (ארם צובה)
מידע על העיר שבסוריה - עדויות על הנעשה בה מהמאה ה-12 ועד למאה ה-19, על תושביה היהודים (מוסתערבים ופרנקוס), על בית הכנסת הקדמון והשריפה שהתרחשה בו, ועל הנס שאירע ליהודי העיר בעקבות עלילת דם.
התפתחות השטח הבנוי של תל אביב בשנים 1934-1909
תהליך ההתפשטות והגידול הדמוגראפי של תל-אביב היו תופעה מיוחדת בנופה של הארץ. על התכנון, ההקמה, והתהליכים הגיאוגראפיים-יישובים שהביאו את תל אביב למעמד של העיר המרכזית והגדולה בארץ.
ויליאם בנג'מין (1826–לא ידוע)
מתאגרף יהודי בריטי.
וילנה כמרכז לתרבות יהודית מודרנית
העיר שישמשה לאורך שנים רבות מרכזה של היהדות המתחדשת מאמצע המאה ה-18.
התגבשות מנהיגותה של העלייה השנייה
אנשי העלייה השנייה היוו חלק גדול מהאישים הבולטים בהנהגת היישוב לפני קום המדינה, ומהמנהיגים והמעצבים של מדינת ישראל. ביניהם: דוד בן-גוריון, משה שרת, לוי אשכול, יצחק בן צבי, זלמן שז"ר ועוד רבים. המאמר בוחן את הנסיבות המיוחדות שברקע התקופה ואת המאפיינים הקבוצתיים, שהובילו את אנשי העלייה השניה אל ההנהגה.
הרובע היהודי
לפני האמנסיפציה היו היהודים ברוב ארצות התפוצה, במזרח כמו במערב, מוגבלים בבחירת מקומות מגוריהם והיו חייבים לגור במקומות שהוקצו להם על פי החוק.
הרכבת מגיעה לעיירה
מסילת הברזל וקטר הקיטור היו מן החידושים הבולטים של עידן "המהפכה התעשייתית" שהתחוללה באזור הצפוני המערבי של אירופה למן המחצית השנייה של המאה ה18.
הרב יהודה אלקלעי (1878-1789)
לקט מידע על הרב מתוך מאמרים שונים העוסקים בקווים בדמותו, פועלו, יחסו לתהליכים הפנים-יהודיים בתקופתו, יחסו לשפה וכדומה.
העלייה הראשונה של הביל"ויים
היווסדה ובפועלה של אגודת ביל"ו, שהייתה חלק מתנועת חיבת ציון, ושחבריה הראשונים הגיעו לארץ ישראל בעלייה הראשונה (1882).
המלך הטוב עבד אלרחמאן (1859 - 1822)
על ההידרדרות במצבה של קהילת יהודי מרוקו בתקופת שלטונו של עבד אלרחמאן.
הלאומיות היהודית כלאומיות אתנית: התהוות הלאומיות היהודית
המאמר בוחן באיזו מידה תואמת התזה של אנטוני סמית על תנועות לאומיות את התהוות הלאומיות היהודית. לצורך כך הא מנתח את תפיסת העולם של האינטליגנציה היהודית שראתה באמנציפציה ובהשתלבות בחברת הרוב את הבסיס לתכניתה האידיאולוגית. במקביל נבחן התפקיד שהיה לרבנים 'מבשרי הציונות' ביצירת מסה משמעותית של תומכים.
הכח וינה - פעם היו לנו כוכבי כדורגל אמתיים
מסתבר שיהודים לא היו רק חלוצים בהקמת מדינה, אלא גם במגרשי הכדורגל. סיפורה של קבוצת הכדורגל שכבשה את אירופה.
היהדות הרפורמית
מאמר הסוקר את התפתחותה של היהדות הרפורמית מאז המאה ה 19 כזרם יהדות דתית בזיקה לנושאים חילוניים וערכים מהעולם המודרני, אל מול הקו הקפדני והנוקשה של הרבנים האורתודוקסים שנקטו בשיטה "אין חדש מן התורה".
החלוץ
על "החלוץ", ארגון עולמי של צעירים יהודים, שהכשירו את עצמם לעליה לארץ-ישראל, לעבודה ולהתישבות בה. קבוצה ראשונה התארגנה בשנת 1905 בעיר אודסה.
הופעתו של אתוס לאומי
האם הופעת הציונות נבעה מתחושות אופטימיות ותקווה? תלוי את מי שואלים. לדעתה של פרופסור אניטה שפירא אם תשאלו את הרצל ופינסקר התשובה תהיה גורפת וחד משמעית. בראשית המאה ה- 20 התערער ביטחון הקיום הפיזי של יהודים. פרופ' אניטה שפירא טוענת כי פרעות קישינב, סמל החולשה היהודית, הן שיצרו את המפנה ביחסו של היהודי להתגוננות. היהודי הפך מסביל לפעיל וממגן לתוקף.
הזרם היהודי קונסרבטיבי
על התפתחותה של התנועה הקונסרבטיבית באירופה ובארצות הברית. תנועה שבמרכזה בית מדרש לרבנים אשר מקבלים את הקדמה והמחקר בברכה יחד עם שמירה על המסורת.
הזרמים ביהדות וזיקתם להלכה
התהוותם של זרמי היהדות באירופה קשורים בתגובה לתהליכי מודרניזציה וחילון שהחלו במאה ה18. עיקר ההבדלים בין הזרמים ניתן לראות ביחסם להלכה
הויכוחים המעשיים של הציונות הרוחנית
אחד העם היה רחוק מלזלזל בצרכי השעה, כותב אור שרף, אבל ביקש לעורר מודעות לסכנה הטמונה בשקיעה בהן תוך הזנחת העתיד. הפולמוס שהסעיר את אנשי הציונות הרוחנית, על מעשה ופנטזיה, על מחיר החזון ועל מי שמשלמו, ובעיקר על טובת הכלל וטובת הפרט, תקף היום ממש כפי שהיה בעבר.
האמנסיפציה והיהודים
על מעורבותם של היהודים במאבק על האמנסיפציה, על האמנסיפציה והלאומיות היהודית, על הישגי האמנסיפציה, על מצוקת אובדן הזהות היהודית ועל ההתעוררות הלאומית היהודית.
בנימין ד'יזראלי (1804-1881)
יהודי מומר שחי ופעל במאה ה-19 באנגליה. כתב מספר ספרים, והתמסר לפעילות פוליטית - הוא היה חבר בפרלמנט הבריטי ואף כיהן כראש ממשלת אנגליה.
אלי סטולץ (1918-2000)
מתאגרף יהודי אמריקאי במאה ה-20
אלפרד ארטם נקש (1915-1983) - Alfred Nakache
שחיין יהודי אלג'יראי - צרפתי שהתחרה לפני ואחרי השואה למרות שהיה במחנה ריכוז במשך כשנה.
אלפרד דרייפוס
קצין יהודי בצבא הצרפתי, שהואשם בבגידה במולדת על אף שלא היו ראיות נגדו. הוא הורד מדרגתו והוגלה.
אלפרד האיוש-גוטמן (1878–1955)
שחיין יהודי הונגרי שהיה היהודי הראשון שזכה במדליות זהב באולימפידה
אייזיק ביטון (1778-1838)
מידע קצר על אייזיק ביטון, מתארגף אנגלי יהודי.
דניאל מנדוזה (1764–1836)
מתאגרף יהודי צאצא של אנוסי ספרד שנחשב אבי האיגרוף המודרני
ברלין היהודית
מאמר הסוקר את יהדות ברלין בעת החדשה עד פרוץ מלחמת העולם ה-2
בין הרים ובין סלעים
תיאור הגעתה של הרכבת הראשונה לירושלים ב- 1892 וטקס חנוכת המסילה. לצד ההתרגשות יש ביקורת על תנאי הנסיעה.
בית הכנסת "החורבה"
על בית הכנסת "החורבה" בירושלים העתיקה.
עונג שבת - תיעוד של זיכרון חי מגטו ורשה
"עונג שבת" הוא השם שהעניק ההיסטוריון עמנואל רינגבלום לארכיון שהקים בגטו וורשה בימי התופת של כיבוש פולין ע"י הנאצים. סרטון זה מספר על תולדות הארכיון, שהנו עד היום העדות המשמעותית ביותר שיש לנו מהחיים בגטו ורשה.
מי אתה משה מנדלסון
הרצאה מפי פרופ' שמואל פיינר על משה מנדלסון ועל פועלו
למי שייך הלב
איזי, רופאה מתמחה, מתאהבת בדני, חולה לב הזקוק בדחיפות להשתלה אך הוא שני ברשימת ההמתנה, לפניו חולה לב אחר שמצבו הידרדר מאוד. איזי מתכוונת לגרום להרעה במצבו הרפואי של דני כדי להקפיץ אותו לראש הרשימה. שתיים וחצי דקות מרתקות של ויכוח מוסרי בין השניים.
הפילוסופיה של המוסר בין קאנט לסארטר - ובחרת בחיים פרק ד
הרצאה של אריאל אביב בנושא הפרק הרביעי של ספר הלימוד "ובחרת בחיים", בדגש על הפילוסופיה של המוסר של עמנואל קאנט וז'אן פול סארטר.
הטוב והרע בחסידות (חלק 1): שתי הערות מקדימות
הרצאה מאת אריאל אביב בנושא הפרק החמישי של ספר הלימוד הטוב והרע בהגות היהודית, שעוסק בשאלת הרע בחסידות.
הטוב והרע בחסידות (חלק 2): הרע בתורת הבעשט
הרצאה של אריאל אביב בנושא ההתמודדות עם בעיית הרע בתורת הבעש"ט
אנוסים בפורטוגל
סרטון על אנוסים בפורטוגל החוזרים ליהדות
התנועה ליהדות מסורתית (קונסרבטיבית)
אחד הזרמים ביהדות שהתפתח במהלך המאה ה-19 וכיום מאחד תחתיו מאות אלפי יהודים בכל העולם.
שלושת הנרות - מארק שאגאל
'קריאה' בציור שלושת הנרות של מארק שאגאל. בהשתתפות: אנשי התקשורת ג'קי לוי ואהרון פוירשטיין.
סמלים תלושים
קריאה במסה 'סמלים תלושים' מאת מאיר יערי. בהשתתפות: חוקרת 'השומר הצעיר' ד"ר רינה פלד וחוקר ההתיישבות העובדת ד"ר מוטי זעירא.
מפי העם / יצחק לייבוש פרץ
לסיפור "שלוש מתנות" מתוך הקובץ "מפי העם" אופי עממי ברובד הצורני-החיצוני, אולם המסרים שהסיפור מגולל מתקשרים עם השאלות הקיומיות של המודרנה – על הקשר בין המצוקה והאלימות של חיי יום יום לבין הערכים ה"נצחיים" עליהם מושתת הקיום היהודי.
איגרת המוסר / ר' ישראל ליפקין מסלנט
ר' ישראל ליפקין מסלנט יצר בספרו עולם שלם של חקירה פנימית ומוסר אישי גבוה.
מכתבים על היהדות הישנה והחדשה / שמעון דובנוב
בשנים 1897–1907 פרסם ההיסטוריון, העיתונאי והפובליציסט שמעון דובנוב, סדרת מאמרים בשם "מכתבים על היהדות הישנה והחדשה" ובה ניסח את התשתית ההיסטורית והתאורטית של המחשבה האוטונומיסטית בגולה.
דברי ימי ישראל / צבי גרץ
ספרו רב הכרכים של צבי היינריך גרץ "דברי ימי ישראל" שראה אור בגרמנית בשנים 1853–1876 היה המחקר ההיסטורי המקיף הראשון שנכתב בכלים של המדע המערבי והציג את תולדות היהודים כתולדות לאום שלו דינמיקת התפתחות ייחודית – הן בתקופת הריבונות בארץ ישראל הן בתקופת הגולה.
מורה נבוכי הזמן / ר' נחמן קרוכמל
בספרו המכונן "מורה נבוכי הזמן" הציע קרוכמל תפיסה כוללת של היהדות כמערכת של אמונות דתיות, כתפיסה פילוסופית וכקולקטיב לאומי בעל נתיב התפתחות היסטורית משלו. בספר זה ביסס קרוכמל את עולם המושגים להבנת היהדות כאומה בהיסטוריה.
"תשכח מזה" - פרנץ קפקא
קריאה ב"תשכח מזה" - סיפור קצרצר מאת פרנץ קפקא. משתתפים: חוקרת הספרות ד"ר סמדר שיפמן והסופר והמשורר אייל מגד.
ספר הקבצנים / מנדלי מוכר ספרים
"ספר הקבצנים" הוא הרומן הגדול והמורכב של מנדלי מוכר ספרים (ש"י אברמוביץ') שפתח עידן חדש בתולדות הספרות העברית החדשה.
ילקוט מעם לועז / ר' יעקב כולי
הילקוט מעם לועז הוא אנתולוגיה תורנית רחבת היקף שמשלבת שלושה מענפי היצירה של ספרות ישראל – מדרש, הלכה ואגדה. באנתולוגיה 32 כרכים, והיא נכתבה בלאדינו מתחילת המאה ה-18, עד למאה ה-20.
שבחי הבעש"ט
קובץ סיפורי הצדיקים הראשון בחסידות, פורסם ב-1814. מאז הוא חזר ונדפס בעשרות מהדורות ברחבי העולם. הדפסתו פילסה דרך לזרם עשיר של ספרות שבחים חסידית הממשיכה להתפרסם ולהיקרא עד היום.
אוטואמנציפציה / יהודה ליב פינסקר
החיבור שהתחיל את הכל - השינוי בעקבות הפרעות ביהודים הביא לכתיבה של מצע להקמת מדינה ליהודים.
ירושלים / משה מנדלסון
בספרו החדשני (לתקופתו) פירט מנדלסון את תפישתו על הקשרים בין האדם, המדינה והדת וכך הניח את היסודות לתנועת ההשכלה היהודית.
הָקִיצָה עַמִּי / יהודה ליב גורדון
השיר הביע אמונה אופטימית, שאפיינה את השקפת העולם המשכילית, שיינתנו ליהודים זכויות ושוויון במדינות אירופה וברוסיה. מצב פוליטי זה חייב את היהודים, לדעת גורדון, לשנות את אורח חייהם.
אהבת ציון / אברהם מאפו
אברהם מאפו הסופר העברי הראשון מתאר בספרו עלילה מקראית וחולם על ארץ ישראל מליטא.
שירים / רבי ישראל נג'ארה
שיריו של ר' ישראל נג'רה היו שילוב של שירה עממית ושירה קלאסית מספרד, שירת חול עם פיוטי קודש - משהו שיש בו גם וגם.
רומי וירושלים / משה הס
הכיסופים לציון היו מאז ומעולם חלק בלתי-נפרד מהמסורת היהודית. אולם הראשון שניסח את החזון של שיבת ציון במושגי הלאומיות החילונית המודרנית היה דווקא הסוציאליסט וחברם הקרוב של קרל מארקס והינריך היינה - משה הס (1812-1875).
דברי שלום ואמת / נפתלי הרץ ויזל
מבוא על היצירה "דברי שלום ואמת" מאת נפתלי הרץ ויזל. החוברת "דברי שלום ואמת" אשר פירסם המשכיל היהודי נפתלי הרץ וייזל ב-1782 ביססה לראשונה את עקרונות החינוך היהודי המודרני ועוררה סערה ציבורית שאת הדיה אנו חווים עד היום.
התנ"ך
ספר הספרים של העם היהודי - מה יש בו שהפך אותו למה שהוא?
זכרונות / גליקל
גליקל, אישה יהודייה בת המאה ה-17, כתבה את זיכרונותיה, ובהם היא מספרת את קורות חייה בלשונה – יידיש. הזיכרונות הם מסמך נדיר מסוגו, משום שהוא מתאר חיי יום-יום בחברת היהודים באשכנז בעת החדשה המוקדמת מנקודת מבטה של אישה.
העגל / מרדכי זאב פיארברג
הסיפור "העגל" נמסר מנקודת מבטו של ילד ומוקדש לחוויה מכריעה בחייו. הסיפור עוסק בקשר בין ילד לבעל חיים ובעימות בין רגשותיו ורצונותיו למציאות שמעצבים המבוגרים שסביבו. קרוב לוודאי שזהו הסיפור הראשון בספרות העברית שהוקדש לנושא זה.
באר הגולה / המהר"ל מפראג
בהקדמה לספר מבהיר המהר"ל את מטרתו המרכזית של החיבור: "בזה החיבור נבוא לבאר דרכי תורה שבעל פה ולהסיר לזות שפתיים מחכמי עולם".
מסילת ישרים / רמח"ל
לפני 270 שנה יצא לאור הספר "מסילת ישרים", מדריך מעשי כיצד לחיות נכון. הכותב – אישיות מרתקת, רב, מקובל, איש אשכולות, סופר, משורר ומחזאי. ומה בספר? הצגה שיטתית ורהוטה של אורחות החיים, המדריכה את האדם במעלה תורת המידות. הספר הפך לספר המוסר הנפוץ ביותר ובעל ההשפעה הגדולה ביותר בתולדות ספרות ישראל.
סיפורי מעשיות / רבי נחמן מברסלב
קובץ הסיפורים של ר' נחמן מברסלב, אינו עוד קובץ אגדות לילדים. מאחורי הסיפורים ניצב עולם מגובש ועמוק שמבקש מזור לשברים שבו.
נפש החיים / ר' חיים מוולוז'ין
ספרו המחשבתי של ראש הישיבה מוולוזין - ר' חיים.
שורו הביטו וראו - על חלוצי יסוד המעלה
המלריה, קדחת שחור השתן, מוות ושכול היו מנת חלקם, אך הם המשיכו. בחוץ היה קר ורטוב אבל בלב היה חם ויבש. אם אתם רוצים ללמוד משהו על אידיאילים ואמונה רצוי שתקראו על החלוצים של ראש פינה.
תרגומי התנ"ך בעת החדשה
במהלך העת החדשה תורגם התנ"ך לעשרות שפות - יותר מכל ספר אחר בעולם. תרגומים אלו נעשו בעיקר בידי נוצרים ובני דתות אחרות - אך גם בידי יהודים עבור עצמם ועבור בני הדתות האחרות.
תנועת המוסר
תנועה שצמחה בליטא (המאה ה-19) והדגישה, לצד לימוד התלמוד, את לימודי המוסר כחלק מן החינוך להתנהגות דתית ראויה, הכוללת סבלנות וענווה, דיבור מדוד והימנעות ממותרות.
תקופת ההשכלה
תקופה בהיסטוריה היהודית שבה התפתחה תנועה שהעמידה את האדם ותפישתו את המציאות בראש ובמקביל לה התפתחה תנועת החסידות על פריצתה את גבולות המסורת בתחומים אחרים.
ר' שלמה הלוי אלקבץ
רב ומיסטיקן, פיייטן ופרשן מקרא, מן הראשונים והבולטים במקובלי צפת (המאה ה-16). רוב כתביו אבדו. פיוטו המפורסם ביותר, "לכה דודי", נכנס לסידור התפילה כחלק מטקס קבלת שבת.
שלמה מולכו
משיח שקר (המאה ה-16), בן לאנוסי פורטוגל. שב ליהדות בהשפעת דויד הראובני והחל להטיף לגאולת ארץ ישראל מידי המוסלמים ולהקמת צבא יהודי. נרצח בידי האינקוויזיציה באיטליה.
שבתאות
התנועה המשיחית הגדולה בתולדות ישראל (המאה ה-17), בהנהגת שבתאי צבי. התקיימה כשנתיים בלבד, אך הייתה לתנועת המונים סוחפת, שציינה את משבר ימי הביניים לצד מגמות חדשות בתולדות ישראל.
שבתאי צבי
משיח שקר ומנהיג תנועת השבתאות (טורקיה, המאה ה-17). דמות כריזמטית ומוזרה. טלטל את העולם היהודי בסיוע מעריצו ומכתירו, נתן העזתי. שבתאי צבי התאסלם כדי להינצל ממוות, אך עד למותו שמר על קשר עם מאמיניו.
שד"ל - שמואל דויד לוצאטו
בלשן, משורר ופרשן מקרא שנולד ופעל באיטליה (המאה ה-19). פרשנותו לתורה, לספרי הנביאים הגדולים ולספר משלי מציינת את המעבר מפרשנות המקרא בימי הביניים אל הפרשנות בעת החדשה.
רמח"ל - ר' משה חיים לוצאטו
מחבר ספר המוסר, "מסילת ישרים", יליד איטליה (המאה ה-18). מקובל (שנוי במחלוקת), מחזאי ומשורר, מבשר "השירה העברית החדשה". נודע כעילוי בתחום התורני ובהשכלה כללית. נפטר בעכו במגיפה (עם אישתו ובנו).
רש"ר הירש
חכם יהודי בן המאה ה-19 ממיסדי הניאו אורתודוקסיה בגרמניה.
קהילת קירואן
קוֹצוֹ שֶׁל יוּד
פואמת מחאה שכתב המשורר י"ל גורדון (מאה 19) על מעמד האישה בחברה היהודית במזרח אירופה ועל אטימות ליבם של רבנים, שהתעלמו מסבלה של עגונה ומעקרונות הצדק והמוסר היהודי.
צבי גרץ
חוקר יהדות (המאה ה-19) שייסד את ההיסטוריוגרפיה היהודית החדשה. מפעלו המחקרי הגדול, "דברי ימי ישראל", נחשב עד היום להישג בעל ערך והשפעה בחקר תולדות עם ישראל.
פרנץ קפקא
סופר יהודי יליד פראג, ואחד הסופרים המשפיעים ביותר במאה ה- 20. יצירותיו עוסקות במצבו של האדם, מאופיינות באווירה קודרת ("קפקאית") ובתחושה של היעדר מוצא. מרביתן נותרו לא גמורות, פורסמו לאחר מותו ותורגמו לאינספור שפות.
צבי הירש קלישר
רב אורתודוקסי (פולין, המאה ה-19) שנמנה עם מבשרי הציונות. יצא נגד העמדה המסורתית של ציפייה לגאולה, וקרא לחידוש העלייה לארץ ולהתיישבות בה. היה חריג בדורו אך שימש בהמשך מקור השראה למפעל הציוני ולציונות הדתית.
עלילת דמשק
עלילת דם שסופרה על יהודי דמשק בשנת 1840 וזכתה לפרסום רב ולגילויי אחווה כלל יהודיים.
ספרי נביאים ראשונים
החלק הראשון בחלק השני של התנ"ך - נביאים. זה החלק הסיפורי בו מתואר מהכניסה לארץ ועד לחורבן בית המקדש.
ספר הקבצנים
הרומן "המעניין והמורכב ביותר" שכתב מנדלי מוכר ספרים (ש"י אברמוביץ), תחילה ביידיש ולאחר מכן בעיבוד לעברית. גיבור הרומן ואהובתו הם שני בעלי מומים, ומסביבם – גלריה של טיפוסים מהווי העיירה היהודית ברוסיה.
משה הֵס
ההוגה החילוני הראשון של התחייה הלאומית היהודית (גרמניה, המאה ה-19). נמנה עם שלושת מבשרי הציונות בזכות ספרו "רומי וירושלים", המציין גם את שיבתו של הֵס ליהדות ולערכיה.
מסילת ישרים
ספר המוסר "רב ההשפעה והנפוץ ביותר" ביהדות, שכתב ר' משה חיים לוצאטו (המאה ה-18). הספר מפרט את המידות המוסריות הראויות, את הדרכים להשגתן ואת המכשולים הצפויים.
מוריץ דניאל אופנהיים
הצייר היהודי המודרני הראשון (גרמניה, המאה ה-19), ידידם של אנשי רוח וסופרים (ובהם גיתה). למרות האפליה נגד היהודים , דבק ביהדותו והנציח בסדרת ציורים את חיי המשפחה היהודית המסורתית בגרמניה.
מלבי"ם
רב ופרשן מקרא שחי ופעל במזרח אירופה (המאה ה-19). כתב פירוש לתנ"ך (פרט לספרי איכה וקהלת). פירושו לפרקים ההלכתיים בתורה נסמכים על מדרשי ההלכה של חז"ל.
כבשת הרש
המשל של נתן הנביא לדויד המלך בעקבות פרשת דויד ובת שבע. מטרת המשל הייתה להביא את דויד לא רק להכיר בחטאו כלפי אוריה החתי – אלא גם להבין את סוג העונש המגיע לו.
י"ל גורדון
המשורר העברי הגדול בתקופת ההשכלה. כתב פואמות מקראיות, היסטוריות ואקטואליות לצד משלים וחידות מחורזים ותרגומי מופת. לא הצטרף להתעוררות הציונית, אך פעל לתחיית השפה העברית.
חת"ם סופר - ר' משה סופר
רב אורתודוקסי שנמנה עם מנהיגי יהדות הונגריה (המאות 18 – 19). פעל נמרצות נגד ההשכלה היהודית ותנועת הרפורמה, אך תמך בהכשרת צעירים למלאכה ולחקלאות ובעלייה לארץ ישראל.
דב בער ממזריץ' – המגיד ממזריץ'
מתלמידי הבעל שם טוב שהפך להיות יורשו ומי ששינה את החסידות מקהילה של יחידים לעדה סביב הצדיק.
ר' חיים בן עטר
פרשן מקרא שנולד ופעל במרוקו (המאה ה-18). פירושו לתורה "אור החיים" כולל פשט, דרש וקבלה לצד דברי מוסר והכוונה למידות טובות, וקנה לו מעריצים גם בקרב חסידים במזרח אירופה.
אגדת הגולם מפראג
אגדה על הגולם שיצר המהר"ל מפראג כדי להציל את היהודים מעלילות הדם. לפי האגדה, יצר המהר"ל בעזרת צירופי אותיות גולם מעפר בדמות אדם והפעילו באמצעות קלף שהניח תחת לשונו ועליו שם ה'.
רד"צ הופמן - ר' דויד צבי הופמן
רב, חוקר ומורה הוראה שפעל בגרמניה (המאות 19–20) והיה מקור סמכות רב השפעה ליהדות האורתודוקסית. כתב פירוש (בגרמנית) לתורה, ויצא נגד ביקורת המקרא.
צאינה וראינה
חיבור שכלל מקורות יהודים רבים מסודרים על פי פרשות השבוע. הספר נכתב ביידיש על מנת שגם מיש אינם יודעים עברית ברמה טובה יוכלו לקראו.
פרשנות המקרא בעת החדשה
פרשנות שראשיתה בתרבות ההשכלה וחקר המקרא, והיא כוללת פרשנות מסורתית לצד פרשנות מדעית ומחקרית. במדינת ישראל יצאו לאור סדרות של תנ"ך מבואר ומפורש, המותאמות למגוון קוראים ולומדים בני ימינו.
יהודה אלקלעי
רב וסופר יליד סרביה, ממבשרי הציונות במאה ה-19. האמין ברעיון התחייה הלאומית, ביישוב הארץ ובהחייאת העברית. את רעיונותיו פרסם בספרים ובעיתונות וגם במסעות שכנוע בקהילות היהודים באירופה.
גליקל האמיל
אישה יהודייה שחיה בגרמניה בסוף המאה ה-17 ותחילת המאה ה-18 וכתבה את זיכרונותיה. קורות חייה משמשים בבואה לאורח החיים היהודי בגרמניה בתקופה זו.
אברהם מאפו
סופר ומחנך מליטא (המאה ה-19), ממבשרי התחייה העברית. מחבר הרומן העברי הראשון, "אהבת ציון", שהבליט את הניגוד בין עליבות חיי היהודים באירופה ובין תקופת הזוהר של עם ישראל בארצו (בימי הבית הראשון) והשפיע על התעוררות התודעה הלאומית היהודית.
"לְכָה דודי"
פיוט שמושר בקבלת שבת בכל קהילת ישראל
תחום המושב
צו שקבעה הצארית הרוסית בשנת 1791 המגביל את איזורי המחיה של היהודים.
שניאור זלמן מלאדי
מייסד חסידות חב"ד ומחברו של ספר התניא (המאות 18 – 19). תלמיד חכם, הוגה דעות מקורי ובעל כישורים ארגוניים, שהקים מערך שליחים ייחודי לחב"ד והשכיל להפיץ את בשורתו בציבור הרחב.
שאלות ותשובות (שו"ת)
שיטה לימודית בתחום ההלכה: יהודים שנתקלו בבעיה פנו בכתב לחכמים, ואלו שלחו להם תשובה בכתב. ראשיתה של השיטה בבבל, והיא נפוצה בכל קהילות ישראל עד ימינו.
שלום שבזי
מגדולי משוררי יהדות תימן (המאה ה-17). שירתו, שעיקרה שירי קודש, כוללת יותר מ-500 שירים. שיריו זכו לתפוצה רבה, ורבים מהם הולחנו גם בימינו (כגון "אהבת הדסה").
קידוש החודש
טקס בתקופת המשנה והתלמוד, שבו קבעו את ראש החודש - על פי שני עדים שראו את מולד הירח. אם עדותם הוכחה כאמינה, היה בית הדין מכריז על ראש חודש ומקדש אותו. עם קביעת לוח שנה (המאה ה-4 לספירה) נפסק קידוש החודש.
צוואת ריב"ש
ספר שהוצג כצוואתו של הבעל שם טוב, אך נכתב בידי אחד מתלמידיו. הספר תואם בתכניו - אך לא בלשונו ובסגנונו - את תורתו של הבעש"ט.
ר' עובדיה ספורנו
פרשן מקרא שנולד ופעל באיטליה (מאות 16-15). רב ורופא, בעל השכלה תורנית ומדעית שכתב פרשנות לתורה ולכמה מספרי תרי עשר והכתובים.
מנחם מנדל מקוצק
ממעצבי החסידות בפולין במאה ה-19. שימש כאדמו"ר בקוצק והנהיג חבורה אינטלקטואלית של תלמידים חסידים - שחיו חיי לימוד, עבודה ושיתופיות באווירה נוקשה ומחמירה.
לוי יצחק מברדיצ'ב
ממנהיגי התנועה החסידית בעיר ברדיצ'ב באוקראינה (המאות 19-18). היה רב, פוסק ומנהיג חסידי, פעל למען כלל היהודים וזכה לכינוי "סניגורם של ישראל".
פרושים
זרם דתי, חברתי ופוליטי בארץ ישראל בימי הבית השני. דבקו בתורה שבכתב ובתורה שבעל פה, פעלו בקרב המוני העם להפצת אמונתם והיו בהדרגה לזרם ההגמוני בחברה היהודית.
ספר התניא
ספר היסוד של חסידות חב"ד שכתב (בעברית) מייסדה, ר' שניאור זלמן מלאדי. הספר מציג את תפיסתו ואת חידושו: הגדרת המושג "בינוני" לא כשלב ביניים אלא כשיא, והצגת שיטות ודרכים להגיע לדרגה זו.
ספר המוסר - ר' זכריה אלצ'אהרי
ספרו של ר' זכריה אלצ'אהרי (המאה ה-16). נכתב בזמן מאסרו בתימן ומציג סיפורים קצרים ומחורזים בסגנון המקאמה ובמגוון נושאים, בהשפעת משוררי ספרד והשירה הערבית.
סיפורי המעשיות של ר' נחמן מברסלב
סיפורים שסיפר בעל פה (וביידיש) ר' נחמן בשנותיו האחרונות והועלו על הכתב (בעברית) בידי תלמידו וסופרו, ר' נתן שטרנהרץ. הסיפור האחרון - "מעשה בשבעה קבצנים" - נחשב לפסגת יצירתו.
נפש החיים
ספרו של ר' חיים מוולוז'ין, שהציג מסכת רעיונית מקיפה תוך הדגשת לימוד התורה כערך מרכזי; וזאת בתגובה לגישתה של תנועת החסידות, שדחקה את ערך הלמדנות והדגישה את הדבקות הדתית.
נחמן מברסלב
נינו של הבעש"ט ומייסד חסידות ברסלב. נפטר בגיל צעיר, וחסידיו נשארו נאמנים לאישיותו ולא מינו לו יורש - עד ימינו. דרשותיו וסיפוריו הועלו על הכתב בידי תלמידו. במדינת ישראל גדלה השפעתו, והיא אבן שואבת לחוזרים בתשובה.
נועם אלימלך
ספרו של ר' אלימלך מליזנסק, מנהיג חסידי גליציה. עיקר חידושו של הספר בדרשות המתייחסות לפרשות השבוע ועוסקות באחריותו של המנהיג החסידי לחסידיו ובתפקידו כמתווך בין האל לאדם.
תנועת הרפורמה בארצות הברית
תנועת הרפורמה
תנועה ששינתה את פני היהדות מאז המאה ה-18. השפעותיה ניכרות היום בכלל תנועות היהודיות בין בהסכמה איתה ובין במאבק כנגדה.
תנועת החסידות
תנועת החסידות התנועה ששינתה את היהדות במאות ה 18-19. תנועה זו פיתחה והוסיפה ליהדות היבטים שונים שקשורים בתפילה ובדרך להגיע להתקרבות אל האל. החסידות הדגישה את החוויה הדתית ואת הדבקות באלוהים יותר מאשר את הלמדנות והדקדקנות במצוות.
ליקוטי מוהר"ן
ליקוטי דרשות של ר' נחמן מברסלב, שנאמרו במקור ביידיש בבית הכנסת בשבתות ובחגים, תורגמו בצאת השבת (או החג) לעברית ונערכו בידי תלמידו וסופרו, ר' נתן שטרנהרץ.
ישעיהו הלוי הורוביץ - השל"ה
רב שהנהיג את ראשית תנועת המוסר היהודית בעת החדשה.
ישיבה
המוסד הוותיק להשכלה תורנית בעם ישראל מזה כאלפיים שנה. ראשיתן של הישיבות בארץ ישראל ובבבל לאחר החורבן, ולאחר מכן בארצות האסלם ובאירופה הנוצרית. בימינו במדינת ישראל קיים הריכוז והמגוון הגדול ביותר של ישיבות, ובהן ישיבות לנשים ולחילונים.
חסידות חב"ד - חכמה, בינה, דעת
חסידות ברסלב
קהילה חסידית שנוסדה בסוף המאה ה-18 וממשיכה עד לימינו.
חדר (כֻּתַאבּ)
מסגרת הלימודים היהודית הממוסדת בימי הביניים. המוסד הלימודי הראשון שהיה משותף לילדי ישראל (הבנים) בארצות האסלאם ובאשכנז - עד המאה ה- 19. הלימוד בחדר הקנה כישורי קריאה כבסיס ללימוד תפילה, ברכות וקריאה בתורה.
יוסף חיים מבגדאד - "בן איש חי"
פוסק הלכה ומקובל, פייטן ודרשן, שפעל בבגדד במאה ה-19. מנהיג יהדות עיראק ואחד הבולטים בקהילות המזרח בעת החדשה. כתב עשרות ספרים בתחומי היהדות: הלכה וקבלה, תפילות, דרשות ופיוטים, משלים ופתגמים.
הגר"א – הגאון רבי אליהו
ידוע בכינויו "הגאון מווילנה" ונחשב לאחד מגדולי הרוח שקמו לישראל במאה ה-18. בהנהגתו יצאה קהילת וילנה עם קהילות אחרות של מתנגדים "למלחמת חורמה" בתנועת החסידות. אך גם בעיני מנהיגי החסידות נחשב לגדול הדור.
הבעש"ט - הבעל שם טוב
מייסד תנועת החסידות (אוקראינה, המאה ה-18), "בעל שם" ואישיות דתית כריזמטית, שהציג דגם חדש של מנהיג – "הצדיק" החסידי. את עיקרי תורתו העביר בעל-פה לתלמידיו, והם היו ליסודותיה של תנועת החסידות.
ר' חיים ויטאל
בחיר תלמידיו של האר"י (מאות 17-16). הקדיש את חייו לסיכום, עריכה ופירוש תורת האר"י וכינס אותה בספרו "עץ החיים". מכאן השפעתו של ויטאל על התפתחות הקבלה בכלל, ועל קבלת האר"י בפרט.
מורה נבוכי הזמן
ספרו ההיסטוריוסופי של ר' נחמן קרוכמל
משה מנדלסון
מנהיג ההשכלה היהודית (גרמניה, המאה ה-18). פילוסוף וסופר, בקי בתורה, במדעים ובשפות. תירגם לראשונה את התורה לגרמנית והוסיף ביאור בעברית (שלו ושל תלמידיו) – "נתיבות שלום".
אברהם בלאסקו
מידע אודות המתאגרף היהודי אברהם בלאסקו.
א יידישע מאמא - השפעות היידיש על העברית
ההשפעה של השפה היידיש על העברית המודרנית
אביגדור שנאן: אבות פרק א משנה טז
פירוש למסכת אבות
רנ"ק - ר' נחמן קרוכמל
הוגה דעות ומשכיל בן המאות ה-18-17 בגלציה
טו בשבט
טו בשבט – יום אכילת הפירות, חג הנטיעות, חג שמירת הטבע. מתי ואיך זה התחיל?
חיל ורעדה - מדוע אב שהולך לשחוט את בנו הופך לאביר האמונה?
"חיל ורעדה", חיבורו של הפילוסוף הדני הדגול סרן קירקגור, השפיע על רבים מההוגים הדתיים בעת החדשה. מאמר זה מנסה להתחקות אחר הלך מחשבתו של ענק רוח זה.
חיים נחמן ביאליק
על חיים נחמן ביאליק (1873-1934) שהיה גדול המשוררים העברים בזמן המודרני, כותב מסות, מחבר סיפורים, מתרגם ועורך שהשפיע רבות על התרבות היהודית המודרנית.
תנועת הרפורמה ביהדות
על תנועת הרפורמה ביהדות, הידועה כיום בשם "היהדות הרפורמית". אחד הזרמים העיקריים במסגרת היהדות הדתית.
תנועת ההשכלה היהודית, תנועת הרפורמה בדת והתודעה הלאומית היהודית
על תנועת ההשכלה היהודית במרכז אירופה ובמערבה, על המשכילים והלאומיות היהודית ועל תנועת הרפורמה בדת.
חנה רחל ורברמאכר – הבתולה מלודמיר
מנהיגה דתית, מעין רבי או אדמו"ר, שפעלה באופן חריג לאישה (במאה ה-19) - תחילה בעיר הולדתה ואחר כך בירושלים. נשים דתיות פמיניסטיות רואות בה דמות מופלאה ומעוררת השראה.
חכמת ישראל
"מדע היהדות" שנוסד בידי משכילים יהודים בגרמניה (המאה ה-19), במטרה להציג לסביבה הנוצרית את חשיבות היצירה והמסורת היהודית. התפתחות מקבילה ביהדות מזרח אירופה נועדה לצורכי פנים – להשכלת הציבור היהודי. "חכמת ישראל" הייתה הבסיס למחקר המודרני במדעי היהדות.
התפילה בקהילות לא אורתודוקסיות
השינויים והחידושים בעולם התפילה הקונסרבטיבית והרפורמית
התנ"ך בחינוך היהודי
מקומו של התנ"ך בחינוך היהודי לאורך הדורות
הצדיק בחסידות
משמעותה של הדמות המובילה את הקהילה בתנועת החסידות
המתנגדים
תנועה יהודית שהתנגדה לתנועת החסידות
היהודים בפולין-ליטא במאה ה-18
מצב היהודים שגרו באירופה בפולין וליטא במאה ה-18.
תנועה ההשכלה היהודית
מגמה אינטלקטואלית שפעלה בקרב יהודי מרכז ומזרח אירופה, עם השפעה מועטה גם במערבה ובארצות האסלאם.
גֵר - וגֵר צדק
במקרא לא היה למושג "גֵר" תוכן דתי. גר היה מי שעזב את ארץ מולדתו ועבר לגור בארץ אחרת. התורה מקפידה במיוחד על היחס לגר - "כִּי גֵרִים הֱיִיתֶם בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם". גֵר צדק הוא מושג מלשון חז"ל המתכוון למי שאינו יהודי (או יהודייה) והחליט להצטרף לעם ישראל.
דוקטור יאנה פוכס
ספורטאי יהודי הונגרי מראשית המאה ה-20
אברהם גייגר
בן למשפחה שמרנית ודתית בגרמניה במאה ה-19, אחד מן האידאולוגים המרכזיים של תנועת הרפורמה.
"אור הגנוז"
ספרו של מרטין בובר על מנהיגי החסידות, הצדיקים "המלהיבים" בדורות הראשונים. במבוא לספר מוצגים עיקרי החסידות, לפי תפיסתו, וסקירה של מנהיגי החסידות וייחודו של כל אחד מהם.
ברוך שפינוזה
פילוסוף יהודי הולנדי בן המאה ה-17, כָּפַר בדת ישראל (ובכל דת שהיא) והניח את היסודות לביקורת המקרא המודרנית.